Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šéf envirorezortu by sa mal podľa J. Smatanu obklopiť odborníkmi

Na snímke vľavo premiér Robert Fico (SMER-SD) počas oficiálneho uvedenia do funkcie nového ministra životného prostredia Petra Žigu. Foto: TASR/Martin Baumann

Myslí si to Juraj Smatana z Klubu Strážov, ktorý pôsobil aj ako poradca expremiérky Ivety Radičovej v otázkach životného prostredia.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Vzhľadom na to, že nový minister životného prostredia Peter Žiga neprichádza z rezortu, mal by sa v prvom rade obklopiť tímom odborníkov, zmapovať stav a nadviazať kontakt so všetkými kľúčovými skupinami. Myslí si to Juraj Smatana z Klubu Strážov, ktorý pôsobil aj ako poradca expremiérky Ivety Radičovej v otázkach životného prostredia.

"Mal by pokračovať v tých procesoch, ktoré predchádzajúci minister riešil koncepčne, ako napríklad nový zákon o ochrane prírody, ktorý bol na dobrej ceste," skonštatoval Smatana pre TASR. Poznamenal, že nový šéf envirezortu by mal odolať pokušeniu pokračovať v praxi spolitizovanej štátnej správy. "Pretože väčšina problémov v rezorte korení v rozhodnutiach stranícky nominovaných neodborníkov alebo odborníkov vystavených nátlaku," doplnil.

Organizácia Greenpeace Slovensko, ktorá sa za minulej vlády podieľala napríklad na príprave zákona o starých environmentálnych záťaží, za kľúčové považuje, aby kabinet začal prípravu novej štátnej environmentálnej politiky SR. "Tento strategický dokument by mal nanovo definovať, ako si v SR predstavujeme ochranu a tvorbu životného prostredia, čo sa doposiaľ osvedčilo, čo nie, aké sú naše priority v tejto oblasti a ako ich chceme naplniť," uviedol pre TASR riaditeľ organizácie Juraj Rizman.

Nového ministra životného prostredia tiež podľa jeho slov čakajú minimálne tri nedokončené dôležité zákony, ktoré treba dotiahnuť. "Ide o zákon o ochrane prírody a krajiny, zákon o odpadoch a zákon o ovzduší, teda normy, kde sú tvrdé strety medzi záujmami ochrany životného prostredia a podnikateľskou sférou. Organizácia Greenpeace bude tiež mimoriadne pozorne sledovať kroky novej vlády v oblasti ochrany klímy, energetiky a aplikácie zákona o starých envirozáťažiach," zhrnul Rizman.

Podľa náčelníka Lesoochranárskeho združenia VLK Juraja Lukáča je minister obchodník s drevom, a to drevom z chránených území. "Jeho štátny tajomník je propagátor používania biomasy z našich lesov, čo znamená v súčasnej dobe ničenie posledných prirodzených lesov Slovenska, ale aj nelesných biotopov európskeho významu. Naša príroda potrebuje obhajcu svojich práv, svojho ombudsmana prírody, nie ľudí, ktorí ju predávajú ako tovar. Ministerstvo v tejto podobe znamená podľa nás najväčšie ohrozenie posledných zvyškov prirodzenej prírody, ktoré ešte na území Slovenska ešte máme," zhrnul pre TASR.