Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Šéf horských záchranárov: Plánujeme zefektívniť pátracie akcie

Marek Biskupič, foto z archívu. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Verím, že aj pomocou integrácie moderných technológií sa nám podarí posunúť horskú záchranu v prospech pacienta, uviedol Biskupič.

Bratislava 14. januára (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) sa plánuje zamerať na zefektívnenie v pátracích akciách, a to lokalizáciou mobilov osôb aj bez signálu. Uviedol to novozvolený riaditeľ HZS Marek Biskupič.

HZS je podľa Biskupiča vďaka predchádzajúcemu riaditeľovi Jozefovi Janigovi postavená na pevných základoch, ktoré chce posúvať ďalej. "Verím, že aj pomocou integrácie moderných technológií sa nám podarí posunúť horskú záchranu v prospech pacienta," podotkol.

Horská záchranná služba sa prostredníctvom Strediska lavínovej prevencie (SLP) stará aj o bezpečný pohyb na horách. Každý deň monitoruje situáciu, robí pozorovania priamo v horských oblastiach a stanovuje stupeň lavínového nebezpečenstva. Taktiež robí preventívne odstrely lavín v blízkosti lyžiarskych stredísk, ciest a železníc pri ohrození ľudí či majetku, priblížil tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

"SLP HZS prevádzkuje 42 meteostaníc v horskom prostredí, checkpointy - kontroly funkčnosti lavínových prístrojov na vstupe do turisticky frekventovaných dolín a meteoportál, kde si turisti nájdu aktuálne informácie o stave na horách," poukázal tlačový odbor. Dodal, že HZS tiež zachraňuje turistov buď z lavín, alebo pri iných nešťastiach.