Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pozastavili činnosť vedúcej tímu ÚIS, ktorý prešetruje NAKA

Snímka z policajnej akcie. Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš.

Bratislava 22. júla (TASR) - Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Scholtz pozastavil činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Činnosť tímu pozastavená nie je. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Scholtz pristúpil k pozastaveniu po prijatí niekoľkých podaní, ktoré by v prípade potvrdenia mohli "zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS". "Napriek enormnej snahe sa doposiaľ využitými prostriedkami nepodarilo jednoznačne vyvrátiť všetky pochybnosti," skonštatovala Túrosová. Priblížila, že vedúca absolvovala personálny pohovor, začala sa kontrola a zabezpečili sa ďalšie podporné materiály. Vedúca tímu mala podstúpiť aj vyšetrenie na polygrafe.

"V priebehu takto vykonávaných kontrolných opatrení však pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov neustále pribúdali. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS preto považuje za nevyhnutné svojím rozhodnutím pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností," informovala Túrosová. Ako zdôraznila, opatreniami nie je žiadnym spôsobom spochybňovaná zákonnosť doteraz vykonávaných trestnoprocesných úkonov tímu, ktorej garantom sú orgány prokuratúry.

Činnosť špecializovaného tímu podľa Túrosovej nie je pozastavená, prebiehajúce trestnoprocesné úkony budú naďalej vykonávané v zmysle stanovených plánov vyšetrovania, čo bude garantovať dočasne poverený vedúci tímu.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti zadržali Csabu D. zo zločineckej skupiny takáčovci. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovatelia ÚIS sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách. Vyhlásili preto pátranie po Matejovi Z. zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi P. Portál aktuality.sk informoval aj o stredajšom (21. 7.) zásahu inšpekcie voči vyšetrovateľom NAKA. Operatívcom z tímu Očistec prehľadali auto cestou na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Príslušníci NAKA po zásahu podali trestné oznámenie.