Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šéf komory lekárnikov: Drucker sa zorientoval a chce riešiť problémy

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Jakub Kotian

Medzi pozitíva patrí jeho návrh novely zákona o liekoch, ktorá má zabrániť ich vývozu do zahraničia. Diskutabilný, ale pochopiteľný je vraj príkaz prevádzkovať verejné lekárne v štátnych nemocniciach.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smer-SD) sa podľa šéfa Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa podarilo v rezorte zorientovať. Drucker prišiel na čelo rezortu z kresla riaditeľa Slovenskej pošty. V zdravotníctve však nebol úplný nováčik. V minulosti napríklad radil jednému zo svojich predchodcov Ivanovi Uhliarikovi (KDH).

"Nadobudol som pocit hraničiaci s presvedčením, že minister sa, napriek tomu, že prišiel z externého prostredia, dôkladne zorientoval v spleti jednotlivých vzťahov, záujmov a problémov. Zároveň je badateľná ochota načúvať, vnímať a vytvárať si nezaťažený názor na najakútnejšie problémy rezortu s ambíciou ich riešiť," povedal pre TASR na margo jeho doterajšieho pôsobenia Sukeľ.

Myslí si, že šéf rezortu zatiaľ konal ako človek s voľnými rukami. "Uvidíme, čo prinesie najbližší legislatívny proces a aplikačná prax ním presadenej legislatívy," poznamenal. Doterajšiu vzájomnú komunikáciu hodnotí pozitívne. "Bola badateľná snaha nachádzať prieniky a vzájomne uspokojivé riešenia," doplnil.



Doterajšie kroky ministra by podľa Sukeľa mohli pomôcť zdravotníctvu. Medzi pozitíva zaradil návrh novely zákona o liekoch, ktorá by mala zabrániť ich vývozu do zahraničia. Za diskutabilný, ale pochopiteľný považuje príkaz prevádzkovať verejné lekárne v štátnych nemocniciach.

"Verím, že podobne razantne sa nemocnice na príkaz ministra ujmú aj výrazne ziskovejších segmentov, ktorých sa nie až tak dávno zbavili (záchranky, dialýzy, laboratóriá, zobrazovacie metódy), a že popri verejných lekárňach obnovia nemocničné lekárenstvo a klinickú farmáciu v duchu európskych štandardov," skonštatoval Sukeľ.

Šéf rezortu by mal podľa neho venovať pozornosť aj množstvu "bezškrupulóznych kšeftárov", ktorých parazitovanie na slovenskom zdravotníctve má presahovať akékoľvek medze tolerancie. Hovorí tiež o potrebe skvalitnenia systému sústavného vzdelávania, ako aj posilnení rozhodovacích právomocí a postavenia odborných pracovníkov v zdravotníckych zariadeniach.