Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šéf ľudovcov v EP kritizuje políciu za odobratie mobilu Holcovej

Manfred Weber, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecký europoslanec v správe pre médiá uviedol, že je neprijateľné, aby slovenská polícia pod hrozbou finančnej pokuty požadovala prístup k heslám odhaľujúcim súkromné a obchodné rozhovory.

Brusel 17. mája (TASR) - Predseda politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber vo štvrtok dôrazne odsúdil konanie slovenskej polície voči českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej.

Nemecký europoslanec v správe pre médiá uviedol, že je "neprijateľné", aby slovenská polícia pod hrozbou finančnej pokuty požadovala prístup k heslám odhaľujúcim súkromné a obchodné rozhovory, ako aj prístup k uloženým číslam mobilných telefónov, ktoré nesúvisia s predmetom policajného vypočúvania.

"Princíp ochrany novinárskych zdrojov a zachovanie dôvernosti je kľúčovým predpokladom slobodného výkonu novinárskej profesie Pavly Holcovej," upozornil Weber.

Podľa jeho vyjadrenia je "poburujúci postup slovenských policajtov" dôkazom toho, že ochrana novinárov v Európskej únii si zaslúži maximálnu pozornosť poslancov Európskeho parlamentu.

"Mysleli sme si, že po zavraždení Jána Kuciak a Martiny Kušnírovej slovenské orgány urobia maximum pre to, aby novinári mohli vykonávať svoje každodenné povinnosti, a budú ich vnímať ako partnerov v spoločnom cieli boja proti korupcii a zločinu. Bohužiaľ, dnes vidíme, že aj napriek uisteniam slovenskej vlády sa opak stáva realitou," skonštatoval Weber.

Denník Sme v utorok (15.5.) informoval, že českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou.

Spravodajca TASR Jaromír Novak