Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Karas čaká po prijatí súdnej mapy vyšší dopyt po právnom poradenstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úprimne želáme, aby tie dosahy boli len pozitívne a priniesli reálne zlepšenie činnosti súdov, uviedol Slovenskej advokátskej komory.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Po prijatí novej súdnej mapy Národnou radou (NR) SR očakáva predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas vyšší dopyt po profesionálnom právnom poradenstve. Tiež po odpovediach napríklad na nové možnosti vedenia pojednávaní prostredníctvom videokonferencií.

"Pokiaľ ide o reálne dosahy na občanov a efektívnosť justície, na riziká sme upozorňovali. Napriek tomu si dnes úprimne želáme, aby tie dosahy boli len pozitívne a priniesli reálne zlepšenie činnosti súdov," podotkol s tým, že SAK od začiatku podporovala základný cieľ reformy – zlepšenie kvality súdnictva.

"V záujme toho sme venovali množstvo energie a času príprave vecných a odborných pripomienok, ktoré sme vzniesli v rámci legislatívneho procesu. Zároveň sme sa intenzívne prihovárali za to, aby sa ministerstvo usilovalo v základných východiskách reformy dosiahnuť čo najširšiu odbornú zhodu," povedal.

Poslanci Národnej rady SR v stredu odsúhlasili vládny zákon o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov (OS). Prijali aj koaličný pozmeňujúci návrh. Počet krajských súdov (KS) ostane zachovaný, naďalej ich bude osem. Čiastočne sa upraví veľkosť obvodu týchto odvolacích súdov v prípade rodinnoprávnej a obchodnej agendy. V Bratislave sa zriadia štyri mestské súdy (MS) a v Košiciach jeden, upravia sa tiež obvody okresných súdov a ich sídla. Reformu podporilo 91 zo 143 prítomných poslancov, proti bolo 50 zákonodarcov.