Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

R. Káčer kritizoval odsúdenie S. Cichanovskej

Na archívnej snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR - Martin Baumann

Sviatlana Cichanovská je podľa rozhodnutia súdu vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu.

Bratislava 6. marca (TASR) -Dočasne poverený minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer odsúdil verdikt bieloruského súdu, ktorý líderku tamojšej opozície Sviatlanu Cichanovskú poslal na 15 rokov do väzenia. Dodal tiež, že Slovensko bude demokraciu v Bielorusku podporovať i naďalej, informuje TASR.

"Bieloruský režim sa snaží zastrašiť opozíciu. Tú, ktorá zostala v Bielorusku, ale aj tú, ktorá sa musela presídliť do zahraničia. A dnešok, keď súd poslal Sviatlanu Cichanovskú na 15 rokov za mreže, nie je výnimkou. Slovensko bude demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej," napísal na svojom účte na Twitteri dočasne poverený šéf slovenského rezortu diplomacie.

Cichanovská je podľa rozhodnutia súdu vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu. Súd v Minsku rozhodoval okrem Cichanovskej aj v prípade ďalších štyroch opozičných predstaviteľov, ktorí sa taktiež na pojednávaní nezúčastnili.

Líderka bieloruskej opozície vyhlásila, že napriek vynesenému verdiktu chce pokračovať vo svojich aktivitách vyvíjaných z exilu a aj naďalej sa bude zasadzovať za oslobodenie politických väzňov.

Všetci piati odišli z Bieloruska po masových protestoch, ktoré v krajine vypukli v roku 2020 po tom, ako si dlhoročný bieloruský líder Alexandr Lukašenko zaistil víťazstvo v sporných prezidentských voľbách. Bieloruská opozícia a západné krajiny tvrdia, že tieto voľby boli sfalšované.

Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého na desať rokov väzenia. Ten je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a tiež z daňových únikov.

V Bielorusku je podľa ľudskoprávnych organizácií v súčasnosti približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.