Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Šéf VšZP by mal pre zmluvy s tetou podľa M. Beblavého prísť o funkciu

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom sú zmluvy v hodnote 14 miliónov eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai by mal podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu Siete Miroslava Beblavého prísť o funkciu. Dôvodom sú zmluvy v hodnote 14 miliónov eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou. Beblavý preto dnes podáva podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Ide o 69 zmlúv, ktoré VšzP uzavrela so šiestimi spoločnosťami, prvé sú z roku 2012. "Spája ich jedna vec. V týchto spoločnostiach je konateľom, spoločníkom alebo oboje M. Foraiovi blízka a pravdepodobne nastrčená osoba, 77-ročná príbuzná Anna Sučková, rodená Foraiová," povedal Beblavý. Zdá sa mu, že dôchodkyňa predstiera aktívne podnikanie v zdravotníctve pre potreby šéfa VšZP. Podľa neho je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania.

Poslanec preto chce, aby výbor začal konanie pre podozrenie zo zneužitia funkcie a porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Pokiaľ by sa ukázalo, že Forai zneužil svoju funkciu a právomoci, hrozila by mu nielen pokuta vo výške ročného platu, teda asi 67.000 eur, ale aj strata funkcie. Forai už totiž v minulosti dostal trest za neúplné majetkové priznanie, do ktorého nezahrnul byt v bratislavskom River Parku.

"Ak štátna poisťovňa pod vedením M. Foraia uzatvorila s firmou blízkej osoby zmluvy, tak takýto krok môže byť legálny len vtedy, ak sa preukáže, že tieto zmluvy sú absolútne štandardné a nijakým spôsobom nezvýhodňujú tieto spoločnosti," uviedol Beblavý. VšZP vyzval, aby zverejnila zmluvy aj podmienky v celom rozsahu, čo mala odmietnuť. Pokiaľ tak VšZP neurobí, má to byť potvrdenie Foraiovej viny. Transparency International Slovensko sa preto súdi s ministerstvom zdravotníctva, ktoré postup poisťovne odobrilo.

Šéf VšZP vo svojom stanovisku príbuzenstvo so Sučkovou nepoprel, tvrdí však, že nemá žiadny vplyv na výkon jeho funkcie. "Pani Anna Sučková pracovala v laboratóriách celý život, teda dávno pred tým, ako vôbec Marcel Forai začal pôsobiť v zdravotníctve. Je preto prirodzené, že pôsobí v oblasti, ktorej sa profesionálne venovala viac ako 40 rokov," reagovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Doplnila, že všetky zmluvy sa zverejňujú na webe.

Štátna poisťovňa argumentuje, že k podpisu spomínaných zmlúv malo dôjsť ešte predtým, ako sa Forai stal generálnym riaditeľom. "Nejde teda o nové zmluvy, ale len o dodatky," skonštatovala Balážová s tým, že sa v nich menili cenové podmienky, čo bol štandardný proces pri všetkých zmluvných poskytovateľoch. Forai v stanovisku spochybnil aj počet 69 zmlúv a sumu 14 miliónov eur. Vyzval Beblavého, aby tieto údaje vysvetlil.

Forai chce, aby Beblavý svoje podozrenia doložil dôkazmi. Inak má ísť o predvolebnú propagandu. "Generálny riaditeľ M. Forai vyzýva poslanca Beblavého, aby povedal konkrétne prípady, v ktorých došlo k netransparentnému podpisu zmluvy alebo uprednostneniu konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti pred iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," zhrnula Balážová.

Beblavý už s podobnými podnetmi v minulosti na výbore pre nezlučiteľnosť funkcií uspel. O funkcie vtedy prišli šéfovia štátom vlastnených Burzy cenných papierov a MH Development, ktorí si prenajímali autá od svojich firiem.