Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šefčovič a Gove po prvýkrát zhodnotia plnenie dohody o brexite

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič . Foto: TASR/AP

Šefčovič bol 26. februára vymenovaný za spolupredsedu spoločného výboru EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorý bude dohliadať na realizáciu dohody o brexite.

Brusel 27. marca (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič bude v pondelok 30. marca spolupredsedať prvej schôdzi spoločného výboru EÚ - Spojené kráľovstvo zaoberajúceho sa brexitom. Oznámila to v piatok exekutíva EÚ.

Šefčovič bol 26. februára vymenovaný za spolupredsedu spoločného výboru EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorý bude dohliadať na realizáciu dohody o brexite. V pondelok sa stretne s britským ministrom Michaelom Goveom, ktorý má na starosti dohodu o brexite.

"Tým, že sa toto dôležité stretnutie uskutoční aj za súčasných zložitých okolností, dokazuje náš politický záväzok zabezpečiť úplnú a presnú implementáciu dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, čo je kľúčovým prvkom k vybudovaniu budúceho solídneho partnerstva," uviedol Šefčovič vo stanovisku pre médiá.

Spoločný výbor sa skladá zo zástupcov EÚ a Spojeného kráľovstva. Jednou z jeho mnohých úloh je aj riešenie prípadných sporov týkajúcich sa výkladu dohody o brexite.

Prvé zasadnutie spoločného výboru má za cieľ politické posúdenie súčasného stavu realizácie dohody a výmenu informácií o plánovaných krokoch Spojeného kráľovstva, najmä čo sa týka Protokolu o Írsku/Severnom Írsku, ktorý upravuje režim na spoločných hraniciach.

Šefčovič a Gove by mali zhodnotiť aj plnenie tej časti dohody o brexite, ktorá sa týka občianskych práv vrátane registrácie občanov EÚ v Británii a britských štátnych príslušníkov v členských štátoch EÚ.

Vzhľadom na mimoriadny vývoj spojený s pandémiou koronavírusu sa obe strany dohodli usporiadať rokovanie prostredníctvom telekonferencie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)