Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Mám portfólio strategického výhľadu, ktoré doteraz nebolo

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Viaceré svoje plány a ambície chce Šefčovič predstaviť už v stredu počas prvého stretnutia eurokomisie v jej budúcej podobe.

Brusel 10. septembra (TASR) - Slovensko bude zrejme nadlho jedinou krajinou EÚ, ktorej sa podarilo nominovať komisára, ktorý trikrát po sebe získal podpredsednícku funkciu v Európskej komisii (EK). Uviedol to v utorok v rozhovore pre TASR slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič po tom, ako sa dozvedel svoju pracovnú náplň v exekutíve EÚ na najbližších päť rokov.

Dezignovaná šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová mu pridelila a zodpovednosť za medziinštitucionálne vzťahy a prognostiku.

Šefčovič uviedol, že tento úspech vníma aj ako úspech Slovenska a celej jeho doterajšej histórie proeurópskeho smerovania.



"Je to portfólio, ktoré ma spája s tým, ako som v komisii začínal, ale má aj nový obsah a je spojené s niečím, čo tu zatiaľ nebolo. Úplne nové portfólio, ktoré sa má zaoberať strategickou budúcnosťou EÚ," povedal o druhej časti svojej agendy. Dodal, že po štyroch rozhovoroch, ktoré mal doteraz s von der Leyenovou, je jasné, že nová šéfka EK sa chce zamerať na odstránenie čo najviac byrokracie v EÚ, kde bude Šefčovič zodpovedný za to, že ak nejaká nová regulácia pribudne, "niečo staré musíme zrušiť".

Šefčovič povedal, že so šéfkou EK bude musieť spoločne vypracovať nový program eurokomisie, do čoho chce vniesť svoje predošlé pracovné skúsenosti. Snahou je založiť novú politiku EK na vedeckých poznatkoch a reagovať na výzvy prichádzajúce z čínskej či americkej ekonomiky a využívať európsky potenciál na to, aby EÚ do budúcnosti zostala kľúčovým ekonomickým hráčom.

"Budem sa zaoberať aj vecami, ktoré sú dôležité pre Slovensko. Som rád, že budem pokračovať vo vedení Európskej aliancie pre batérie, ktorá má strategický vplyv na to, ako bude automobilový priemysel v Európe a na Slovensku vyzerať a verím, že to poslúži aj ako námet na to, ako sa vyrovnať s technologickými výzvami aj v iných oblastiach," konštatoval.

Šefčovič hovorí, že dostal dôveru byť "pravou rukou" šéfky EK pre citlivé rokovania v Európskom parlamente, ako aj vo vzťahu k členským krajinám EÚ. EK bude každý mesiac zastupovať na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá pripravuje každý európsky summit a mať na starosti "často nie veľmi spokojné" národné parlamenty, ktoré chcú byť v užšom vzťahu s inštitúciami EÚ.

"Z tohto pohľadu je to pre mňa veľké vyznamenanie a som rád, že to môžem spojiť s tým, čo ma osobne zaujíma," odkázal na strategické plánovanie, kde bude rozhodujúce to, aký postoj zaujme EÚ vo vzťahu k USA a Číne pokiaľ ide o úzku globalizačnú konkurenciu.

Novú pracovnú agendu, ktorú do značnej časti vníma ako pokračovanie aktivít z predošlého päťročného obdobia, chce riešiť zodpovedne, aby po desiatich rokoch jeho snáh nikto nepochyboval, že svet nie je bipolárny, ale že v ňom zohrávajú úlohu tak americké, čínske, ako aj európske firmy. "Toto budem považovať za dobrý signál. Že sa nám podarilo, aj s týmto novým portfóliom, urobiť to, čo Európania najviac potrebujú," vysvetlil.

Šefčovič priznal, že má "veľkú vášeň" pre nové technológie a budúcnosť a preto privítal zodpovednosť za portfólio strategického výhľadu, ktoré doteraz neexistovalo. V tejto súvislosti chce naplno využiť potenciál Spoločného výskumného centra (JRC), ktoré bude riadiť v mene eurokomisie, ako aj možnosti európskych vedcov na to, aby EÚ bola skutočne dobrým konkurentom Číny a USA a hrala prvé husle pokiaľ ide o technologické súperenie.

Viaceré svoje plány a ambície chce Šefčovič predstaviť už v stredu počas prvého stretnutia eurokomisie v jej budúcej podobe.

Spravodajca TASR Jaromír Novak

M. Šefčovič bude v EK zodpovedať za medziinštitucionálne vzťahy



Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude v budúcej Európskej komisii (EK) v období 2019 - 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy. Uviedla to v utorok v oficiálnom vyhlásení nastávajúca šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Výkonní podpredsedovia EK Frans Timmermans a Margrethe Vestagerová budú zodpovedať za európsku zelenú dohodu respektíve za oblasť Európa pripravená na digitálny vek. Tretí výkonný podpredseda EK Valdis Dombrovskis bude zodpovedať za okruh ekonomika pre ľudí.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.
Foto: TASR /AP


Slovenský eurokomisár Šefčovič si v EK udržal podpredsednícku funkciu. V exekutíve EÚ bude jedným z piatich podpredsedov, pričom zvolená predsedníčka von der Leyenová pred novinármi spresnila, že v novej štruktúre eurokomisie budú ešte uvedení traja výkonní podpredsedovia.

Reakcie slovenských politikov na obhájenie predsedníctva v Európskej komisii nájdete tu.

Šefčovič bude oficiálne zodpovedať za tematický okruh s názvom Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie. Podobne ako v doterajšej Komisii pod vedením Jeana-Clauda Junckera bude spolupracovať s viacerými eurokomisármi, zároveň však bude zodpovedný za svoju vlastnú agendu.

S témou medziinštitucionálnych vzťahov má skúsenosti z obdobia Komisie pod vedením Josého Manuela Barrosa (2009 - 2014), pričom táto činnosť si vyžaduje udržiavanie kontaktov a riešenie sporov s Európskym parlamentom a Radou EÚ. Je to jedna z úloh, ktoré maximálne zviditeľňujú komisára povereného touto úlohou.
Spravodajca TASR Jaromír Novak

Von der Leyenová predstavila svoj pracovný tím a portfóliá pre eurokomisárov


Zvolená predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámila rozdelenie portfólií v novej EK v sídle EÚ v Bruseli 10. septembra 2019. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič bude v budúcej Európskej komisii (EK) v období 2019 - 2024 podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy.
Foto: TASR/AP

Nadchádzajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavila v utorok podobu svojho pracovného tímu. V novej štruktúre exekutívy EÚ sú traja výkonní podpredsedovia a päť podpredsedov vrátane slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča.

Von der Leyenová uviedla, že vytvorila vyvážený tím, nielen z hľadiska rodového zastúpenia, ale aj rozdelenia funkcií medzi východ a západ, novšie a staršie členské štáty EÚ a veku.



"Komisia sa sústredí na najdôležitejšie otázky a dodá odpovede," uviedla o svojom tíme. Spresnila, že nová eurokomisia bude stavať na prioritách a ambíciách, ktoré boli stanovené v politických usmerneniach, a tomuto cieľu bude prispôsobená jej štruktúra.

"V stredobode našich snáh sa nachádza potreba riešiť zmeny v klíme, technológiách a demografii, ktoré menia naše spoločnosti a spôsob života. Existujúce veľmoci sa vydávajú novými cestami každá osve. Objavujú sa však aj veľmoci nové, ktoré postupne upevňujú svoje postavenie. To v mnohých komunitách po celej Európe vzbudzuje pocit neistoty a úzkosti," uviedla von der Leyenová. "EÚ musí byť na čele prechodu smerom k zdravej planéte a novému digitálnemu svetu. Na to však musí zbližovať ľudí a pretvoriť naše jedinečné sociálne trhové hospodárstvo tak, aby vyhovovalo dnešným novým ambíciám," predstavila svoje vízie.

Von der Leyenová chce, aby jej tím vypracoval európsky spôsob dosahovania cieľov - rozhodne konal v oblasti boja proti zmene klímy, budoval partnerstvo so Spojenými štátmi, zadefinoval vzťahy s čoraz asertívnejšou Čínou a bol spoľahlivým susedom, napríklad pre Afriku. Želá si, aby jej "vyvážená, činorodá a moderná Komisia" pevne stála za hodnotami a celosvetovo uznávanými štandardmi EÚ.

Podľa slov von der Leyenovej bude mať nové kolégium komisárov osem podpredsedov vrátane vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Podpredsedovia budú riadiť úsilie EK v najdôležitejších oblastiach, akými sú napríklad tzv. európsky ekologický dohovor, pripravenosť EÚ na digitálny vek, prospešnosť hospodárstva pre obyvateľov, ochrana európskeho spôsobu života, posilňovanie postavenia EÚ vo svete a nový impulz pre európsku demokraciu. Samotní komisári budú riadiť expertízu, ktorú poskytujú generálne riaditeľstvá EK.

Traja výkonní podpredsedovia budú mať dvojitú funkciu. Zastávať budú funkciu podpredsedov zodpovedných za jednu z troch kľúčových oblastí programu, ako aj funkciu komisárov.

Výkonný podpredseda Frans Timmermans (Holandsko) bude koordinovať prácu na európskom ekologickom dohovore a bude riadiť politiku v oblasti zmeny klímy.

Výkonná podpredsedníčka Margrethe Vestagerová (Dánsko) bude koordinovať program v oblasti iniciatívy "Európa pripravená na digitálny vek" a (tak ako aj doteraz) bude komisárkou zodpovednou za hospodársku súťaž.

Výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis (Lotyšsko) bude koordinovať prácu v oblasti hospodárstva, ktoré "pracuje v prospech ľudí", a bude zastávať funkciu komisára pre finančné služby.
Valdis Dombrovskis
Foto: TASR/AP/Yves Logghe


Ďalšími piatimi podpredsedami budú Josep Borrell (Španielsko) - vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, zodpovedný za oblasť "Silnejšia Európa vo svete", Věra Jourová (Česko) zodpovedná za oblasť "Hodnoty a transparentnosť", Margaritis Schinas (Grécko) zodpovedný za oblasť "Ochrana nášho európskeho spôsobu života", Maroš Šefčovič (Slovensko) zodpovedný za "Medziinštitucionálne vzťahy a prognózovanie" a Dubravka Šuicová (Chorvátsko) zodpovedná za tému "Demokracia a demografia". Šuicová v mene EK povedie práce na konferencii o budúcnosti Európy.

Ďalšími dezignovanými komisármi sú (podľa abecedného poradia krajín):
Didier Reynders (Belgicko) - súdnictvo vrátane problematiky právneho štátu
Marija Gabrielová (Bulharsko) - portfólio "Inovácie a mládež"
Stella Kyriakidisová (Cyprus) - portfólio "Zdravie"
Kadri Simsonová (Estónsko) - portfólio "Energetika"
Jutta Urpilainenová (Fínsko) - portfólio "Medzinárodné partnerstvá"
Sylvie Goulardová (Francúzsko) - vnútorný trh, zodpovedná aj za nové Generálne riaditeľstvo pre obranný priemysel a vesmír
Phil Hogan (Írsko) - portfólio "Obchod"
Virginijus Sinkevičius (Litva) - portfólio "Životné prostredie a oceány"
Nicolas Schmit (Luxembursko) - portfólio "Pracovné miesta"
Helena Dalliová (Malta) - portfólio "Rovnosť"
László Trócsányi (Maďarsko) - portfólio "Susedská politika a rozširovanie"
Janusz Wojciechowski (Poľsko) - portfólio "Poľnohospodárstvo"
Elisa Ferreirová (Portugalsko) - portfólio "Kohézia a reformy"
Johannes Hahn (Rakúsko) - rozpočet a administratíva
Rovana Plumbová (Rumunsko) - portfólio "Doprava"
Janez Lenarčič (Slovinsko) - portfólio "Krízový manažment"
Ylva Johanssonová (Švédsko) - portfólio "Vnútorné záležitosti"
Paolo Gentiloni (Taliansko) - portfólio "Hospodárstvo"


Von der Leyenová zdôraznila, že jej kabinet musí mať blízko k ľuďom, a preto všetci členovia kolégia už v prvej polovici svojho mandátu navštívia každý členský štát EÚ vrátane odľahlejších regiónov, v ktorých žijú a pracujú občania Únie.

Von der Leyenová poslala Šefčovičovi podrobný popis jeho činností v eurokomisii



Dezignovaná šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová poverila slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča bohatou a širokou pracovnou agendou.

Von der Leyenová chce, aby v oblasti vzťahov s ostatnými inštitúciami EÚ prispel k lepšej tvorbe politík a strategického plánovania, lebo EÚ ako celok musí konať spoločne. V tejto oblasti by mal Šefčovič zohrávať aktívnu úlohu na Konferencii o budúcnosti Európy.

"Inštitúcie EÚ musia spolupracovať, aby zabezpečili, že jej politiky budú mať vplyv a prinesú výsledky. Politiky si vyžadujú jasné ciele, musia byť presvedčivé pre Európanov a byť pod dôkladnou kontrolou, aby sa zabezpečilo, že budú fungovať tam, kde je to dôležité," vysvetlila von der Leyenová.

Od Šefčoviča chce zabezpečenie plnej podpory pri posilňovaní osobitného partnerstva s Európskym parlamentom (EP) a dohľad nad dodržiavaním rámcovej dohody medzi týmito inštitúciami, pričom bude zodpovedať aj za vzťahy s Konferenciou predsedov výborov v EP a dohliadne spolu s inými komisármi na uznesenia EP týkajúce sa legislatívnych návrhov EK.

Pri aktivitách EK v oblasti lepšej právnej regulácie má Šefčovič zaistiť, aby predložené návrhy dodržiavali zásady subsidiarity a proporcionality. To okrem iného znamená aj uplatňovanie nového princípu "jeden dnu, jeden von", čiže zmierňovanie regulačnej záťaže pre ľudí a podniky tým, že nebude narastať množstvo regulácií.

Ako podpredseda EK by mal Šefčovič úzko spolupracovať s členskými štátmi, aby pri zavádzaní právnych predpisov EÚ do ich národného zákonodarstva zamedzili zbytočnej byrokracii a bude šéfovať platforme REFIT, v rámci ktorej predstavitelia členských štátov skúmajú, ako zlepšiť právne predpisy EÚ.

Zo svojej pozície bude zastupovať EK na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti a asistovať pri príprave summitov EÚ.

"Chcem, aby ste viedli prácu Európskej komisie v oblasti strategického plánovania. Zameriate sa na dlhodobé trendy a určíte oblasti, v ktorých bude politika, výskum a technologický vývoj s najväčšou pravdepodobnosťou viesť k spoločenskému, hospodárskemu a environmentálnemu pokroku," napísala von der Leyenová Šefčovičovi v šesťstranovom popise práce.

Podľa nej to pomôže lepšie navrhnúť zákony a iniciatívy a vypracovať politiky zamerané na budúcnosť. V rámci tejto agendy bude Šefčovič koordinovať prácu EK v Európskej aliancii pre batérie (EBA), čo znamená pokračovanie jeho súčasnej činnosti z obdobia komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera.

Bude tiež koordinovať prácu Spoločného výskumného centra EK (JRC), kde bude zodpovedať za stanovovanie jeho nových priorít a dozerať na to, ako lepšie prepojiť politiky v rôznych oblastiach tak, aby smerovali k rovnakým cieľom v oblasti vedy a výskumu.

Nová šéfka eurokomisie v utorok rozoslala podrobné popisy práce všetkým eurokomisárom, ktorí budú tvoriť súčasť jej pracovného tímu.