Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

EK verí, že štáty EÚ podporia zákaz dovozu ruskej ropy, tvrdí Šefčovič

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Nie je to ľahká úloha, ale pracujeme na tom, aby (EÚ) ukázala jednotu, povedal podpredseda Európskej komisie pred europoslancami.

Štrasburg 4. mája (TASR) - Európska komisia (EK) je optimistická a presvedčená o tom, že všetkých 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) bude súhlasiť s navrhovaným zákazom dovozu ruskej ropy. V pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to vyhlásil podpredseda Komisie Maroš Šefčovič. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Nie je to ľahká úloha, ale pracujeme na tom, aby (EÚ) ukázala jednotu," povedal Šefčovič pred europoslancami. Šéfka EK Ursula von der Leyenová v stredu navrhla zakázať dovoz ruskej ropy do šiestich mesiacov a do konca roka ukončiť dovoz rafinovaných ropných produktov.

Zdroje z EK agentúre DPA potvrdili informácie, ktoré v stredu zverejnila aj agentúra Reuters, že Slovensko a Maďarsko by mohli dostať výnimku zo zákazu dovozu ruskej ropy. Bratislava a Budapešť by tak mohli pokračovať v nákupe surovín z Ruska až do konca roka 2023 na základe existujúcich zmlúv.

Podľa DPA majú obe spomínané vnútrozemské krajiny problémy so získavaním alternatívnych dodávok pre nedostatočný prístup k moru a zároveň oba štáty vyjadrili nesúhlas s navrhovaným ropným embargom.