Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Šefčovič reagoval na britský návrh zmeny protokolu o Severnom Írsku

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že návrh zákona o severoírskom protokole je "rozumným, praktickým riešením problémov, ktorým čelí Severné Írsko".

Brusel/Londýn 13. júna (TASR) - Európska únia si želá dobré a stabilné vzťahy s Britániou, k tomu je však nevyhnutné dodržiavať dohody. Vyhlásil to v pondelok podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v súvislosti s legislatívnym návrhom britskej vlády o zmene ustanovení v pobrexitovej obchodnej dohode týkajúcich sa Severného Írska. Šefčovič zároveň varoval, že Európska komisia zváži obnovenie konania voči Británii pre neplnenie ustanovení dohody, informuje TASR.

Ako pokračoval Šefčovič vo svojom vyhlásení, protokol o Severnom Írsku je neoddeliteľnou súčasťou pobrexitovej obchodnej dohody, pričom tiež poskytuje oporu Veľkopiatkovej dohode z roku 1998 o ukončení násilností v Severnom Írsku.

Šéf britskej vlády Boris Johnson predtým navrhované zmeny v severoírskom protokole označil za "pomerne triviálne úpravy". Ich cieľom je zrušiť colné kontroly na dovoz niektorých tovarov do Severného Írska zo zvyšku Británie. Ako zdôraznil Johnson, pre jeho vládu je dôležitejšie dodržiavanie Veľkopiatkovej dohody z roku 1998 a na ňu naviazaný mier a stabilita v Severnom Írsku než terajšie znenie severoírskej poistky.


Podľa podpredsedu eurokomisie súčasné ustanovenia dohody rešpektujú ústavné postavenie Severného Írska v rámci Spojeného kráľovstva. Zabránili vzniku pevnej hranice medzi Severným Írskom a Írskom po brexite a zároveň chránia celistvosť jednotného trhu EÚ.

"Po nespočetnom množstve hodín strávených intenzívnymi a detailnými rokovaniami išlo o jediné riešenie, ku ktorému sme spoločne dospeli, aby sme ochránili ťažko dosiahnuté výsledky mierového procesu v Severnom Írsku a zároveň sa postavili k výzvam súvisiacim s brexitom a konkrétne spôsobu brexitu, pre ktorý sa rozhodla britská vláda," uviedol Šefčovič.

Ako pokračoval, EÚ vníma s obavami rozhodnutie britskej vlády predložiť parlamentu návrh zákona o zrušení niektorých kľúčových ustanovení dohody.

"Jednostranné kroky škodia vzájomnej dôvere," upozornil Šefčovič.

Európska komisia preto podľa neho zváži možné pokračovanie konania voči britskej vláde súvisiaceho s porušovaním dohody, ktoré exekutíva EÚ zastavila vlani v septembri "v duchu konštruktívnej spolupráce s cieľom vytvoriť priestor na hľadanie spoločných riešení".

"Tento jednostranný krok Spojeného kráľovstva ide priamo proti tomuto duchu," dodal Šefčovič.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že návrh zákona o severoírskom protokole je "rozumným, praktickým riešením problémov, ktorým čelí Severné Írsko". So zmenou ustanovení nesúhlasia aj viacerí britskí poslanci. Tvrdia, že to predstavuje porušenie medzinárodného práva. Trussová túto interpretáciu odmieta.