Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šefčovič: EÚ čaká na politický signál Švajčiarov o otvorení rokovaní

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Pre nás je veľmi dôležité, aby nám vyslali jasný politický signál, že chcú tieto rokovania absolvovať, uviedol Šefčovič.

Brusel 24. januára (TASR) - Pokračovanie rokovaní medzi EÚ a Švajčiarskom zameraných na znovuotvorenie rozhovorov o novej inštitucionálnej dohode medzi oboma stranami, ktoré boli naplánované v rámci januárového zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose, boli odložené na neurčito. Pre TASR to v pondelok uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Šéf švajčiarskej diplomacie Ignazio Cassis, ktorý od 1. januára tohto roka vykonáva rotačnú prezidentskú funkciu Švajčiarska, vlani v polovici novembra zavítal do Bruselu. Snahou politického dialógu na vysokej úrovni, ktorý viedol so Šefčovičom, bolo opätovne naštartovať rozhovory o novej inštitucionálnej dohode - pol roka potom, ako Švajčiarsko vycúvalo z rokovaní o budúcej podobe vzťahov s EÚ.

"Ešte nemáme termín na stretnutie so švajčiarskym ministrom, ktorý je práve aj prezidentom. Čakáme ako sa švajčiarska strana postaví k budúcnosti rokovaní. Pre nás je veľmi dôležité, aby nám vyslali jasný politický signál, že chcú tieto rokovania absolvovať," uviedol Šefčovič, ktorý bol exekutívou EÚ poverený viesť rokovania so Švajčiarmi.

Slovenský eurokomisár spresnil, že pre EÚ je dôležité, aby Švajčiarsko plnilo svoje záväzky, to znamená, aby odvádzalo pravidelné a férové príspevky do kohéznej politiky EÚ, dohodlo sa na fungovaní mechanizmu na riešenie sporov a rešpektovalo pravidlá jednotného trhu EÚ. V neposlednom rade sa vzájomná dohoda týka aj nastavenia pravidiel o poskytovaní štátnej pomoci firmám.

"Švajčiarsko je štvrtým najväčším obchodným partnerom EÚ. Sú na jednotnom trhu a všetky tieto podmienky musia byť rešpektované, aby sme mali férovú súťaž medzi firmami vo Švajčiarsku a v krajinách EÚ," vysvetlil Šefčovič.

Dodal, že nový termín rokovaní zatiaľ dohodnutý nebol, pričom eurokomisia naznačila, že je ochotná ísť kedykoľvek na nové stretnutie, ale čaká na jasný signál zo strany Švajčiarska, že s týmito rokovaniami to myslí vážne a že bude rokovať o konkrétnych témach ukotvených do konkrétneho časového rámca. "Zatiaľ na tento signál aj na stanovenie dátum čakáme," dodal Šefčovič.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)