Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Šefčovič: EÚ zohľadnila pri sankciách špecifické požiadavky Slovenska

Na archívnej snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Pokiaľ ide o Slovensko, Európska komisia vníma jeho špecifické postavenie aj špecifické nastavenie slovenského chemického a petrochemického priemyslu, ktorý sa prispôsoboval dodávkam ropy z Ruska.

Štrasburg 4. mája (TASR) - Európska komisia (EK) pri šiestom balíku sankcií zohľadňuje špecifické záujmy Slovenska. Po vystúpení v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič, informuje spravodajca TASR.

Slovenský eurokomisár potvrdil, že EK je presvedčená o tom, že všetkých 27 členských štátov EÚ bude súhlasiť s navrhovaným zákazom dovozu ruskej ropy, ktorý by mal byť súčasťou nového sankčného balíka.

Šefčovič pre TASR spresnil, že v každom balíku sankcií sa prijímajú ďalšie opatrenia, ktoré majú znemožniť financovanie vojnovej mašinérie Ruskej federácie. Teraz pribudli sankcie voči najväčšej ruskej banke Sberbank a ďalším dvoj finančným inštitúciám, nové opatrenia proti ruským oligarchom a ďalšie reštrikcie by mali zasiahnuť aj oblasť energetiky.

"Po tom, ako sme sa dohodli na zákaze dovozu ruského uhlia do Európy, eurokomisia pripravila návrh aj na postupné znižovanie a až úplne zastavenie dovozu ropných produktov z Ruskej federácie. Chceme to robiť takým spôsobom, aby to bolo postupne rozfázované a malo čo najmenší vplyv na volatilitu cien," uviedol Šefčovič.

Navrhovaný sankčný režim sa podľa neho vzťahujú osobitne na ropu dovážanú tankermi z Ruska a na ropné produkty prepravované ropovodmi. "Ide o opatrenie pomerne náročné, ale veríme, že tak, ako to bolo pripravené, a aj vzhľadom na predbežné diskusie s členskými krajinami, že tento balík sankcií sa podarí rýchlo schváliť," uviedol.

Pokiaľ ide o Slovensko, Európska komisia vníma jeho špecifické postavenie aj špecifické nastavenie slovenského chemického a petrochemického priemyslu, ktorý sa dlhé roky prispôsoboval dodávkam ťažkej ropy prichádzajúcej z Ruska.

"Uvedomujeme si, že treba investovať jednak do nastavenia nových technologických procesov a takisto aj do získavania ropy inej kvality a z iných destinácií," povedal Šefčovič.

Aj to je podľa neho dôvod, prečo EK diskutuje so Slovenskom o tom, za aké časové obdobie bude krajina na takúto zmenu pripravená. Spresnil, že tieto rokovania prebiehajú na úrovni veľvyslancov, aj s predstaviteľmi slovenskej vlády a vyjadril nádej, že sa napokon podarí dosiahnuť dohodu, ktoré bude prijateľná pre všetkých.

Po výnimke udelenej EK pre Slovensko a Maďarsko z chystaného ropného embarga, by údajne podobné výnimky chceli aj v Bulharsku a Česku. Šefčovič upozornil, že ešte pred zverejnením návrhu šiesteho balíka sankcií dve členské krajiny - Maďarsko a Slovensko - upozorňovali na svoju špecifickú situáciu ohľadom dovozu ruskej ropy. Dodal, že eurokomisia má záujem zabezpečiť jednotný postup členských krajín.

"Investujeme obrovské úsilie do toho, aby sme sa aj pri sankčných balíkoch posúvali dopredu jednotne ako EÚ. Vyžaduje si to veľa rokovacieho úsilia, aj veľa empatie voči zložitej situácii niektorých krajín, ale všetci si uvedomujeme, že tá cena, ktorú takéto embargo môže znamenať pre EÚ, je určite nižšia ako cena pokračujúceho konfliktu na Ukrajine, ktorý - okrem tragických strát na životoch - má aj negatívny dopad na európsku a svetovú ekonomiku," uviedol Šefčovič. Aj preto je podľa neho potrebné, aby EÚ postupovala cielene, jednotne a tvrdo voči zdrojom, z ktorých Rusko financuje svoju vojnu na Ukrajine.

spravodajca TASR Jaromír Novak