Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Šefčovič po Monaku a Andorre navštívil aj San Maríno

Na archívnej snímke z 21. februára 2022 podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič počas tlačovej konferencie po rokovaní s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou v Bruseli. Foto: TASR/AP

Slovenský eurokomisár spresnil, že EÚ chce asociačné dohody so všetkými troma uvedenými krajinami uzavrieť do konca tohto roku.

Brusel 20. januára (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič v piatok v mene exekutívy EÚ navštívil San Maríno, s ktorým chce Európska únia podpísať asociačnú dohodu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že Šefčovič odišiel na pracovnú návštevu vo funkcii vedúceho oddelenia vzťahov EÚ s krajinami západnej Európy, ktoré nie sú členmi EÚ. Vlani v septembri už s rovnakým cieľom vykonal pracovné návštevy v Monaku a v októbri v Andorre. V piatok dokončil cyklus návštev troch partnerov rokujúcich s Úniou o asociačnej dohode.

Šefčovič sa v San Maríne stretol s ministrom zahraničných vecí, medzinárodnej hospodárskej spolupráce a telekomunikácií Lucom Beccarim. Na rokovaniach o príprave asociačnej dohody s EÚ sa zúčastnili aj obaja šéfovia štátu, kapitáni-regenti Maria Luisa Bertiová a Manuel Ciavatta, ako aj členovia výboru pre zahraničné veci, ktorému predsedá Paolo Rondelli.

Podpredseda EK má na programe aj stretnutie s podnikateľskými združeniami a odborovými zväzmi zo San Marína.

"Účelom mojej návštevy je prehlbovať vynikajúce vzťahy medzi Európskou úniou a San Marínom, najmä prostredníctvom budúcej dohody o pridružení, o ktorej sa v súčasnosti rokuje, ale aj prostredníctvom posilnenej spolupráce v medzinárodných otázkach," uviedol Šefčovič pri tejto príležitosti.

Slovenský eurokomisár v novembri 2023 v rozhovore pre TASR uviedol, že budúce dohody o pridružení s troma európskymi miništátikmi by mali byť jednou z najambicióznejších dohôd, ktoré EÚ ponúkne svojim partnerom. Dohody budú reagovať na cieľ EÚ rozvíjať privilegovaný vzťah so susednými krajinami zdieľaním spoločných hodnôt. Slovenský eurokomisár zároveň spresnil, že EÚ chce asociačné dohody so všetkými troma uvedenými krajinami uzavrieť do konca tohto roku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)