Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Šefčovič rokoval v Monaku o dohode o pridružení k EÚ

Na archívnej snímke z 21. februára 2022 podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič počas tlačovej konferencie po rokovaní s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou v Bruseli. Foto: TASR/AP

Dvojdňová návšteva Monaka podľa tlačovej správy naznačuje dôležitosť, ktorú EK a Šefčovič pripisujú rokovaniam o dohode o pridružení.

Brusel 28. septembra (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič bol na dvojdňovej pracovnej návšteve Monaka. Slovenský eurokomisár v exekutíve EÚ zodpovedá za vzťahy s krajinami západnej Európy, ktoré nie sú členmi Únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Členmi EÚ v západnej Európe nie sú Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko, s ktorými na úprave vzťahov Šefčovič rokuje už dlhší čas, a tiež Andorra, Island, Lichtenštajnsko, Monako, Nórsko a San Maríno.

Dvojdňová návšteva Monaka podľa tlačovej správy naznačuje dôležitosť, ktorú EK a Šefčovič pripisujú rokovaniam o dohode o pridružení.

"S Monakom zdieľame hodnoty aj výzvy. Naša budúca dohoda o pridružení by mohla patriť medzi najambicióznejšie dohody, ktoré EÚ ponúka vonkajším partnerom," vyhlásil slovenský eurokomisár pri tejto príležitosti.

V utorok Šefčovič rokoval s predsedom monackej Národnej rady Stéphanom Valerim a zástupcami parlamentu, v stredu ráno sa stretol s kniežaťom Albertom II. a poobede s ministrom zahraničných vecí Pierrom Dartoutom a predstaviteľmi monackej vlády.

Šefčovič 30. júna tohto roku predstavil plán pre prípravu dohody o pridružení k EÚ s Monakom, Andorrou a San Marínom. Ide o ambiciózny harmonogram rokovaní na nasledujúcich 18 rokov, vrátane špecifických ustanovení pre každú z uvedených krajín.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)