Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Šefčovič si prevzal od Zelenského štátne vyznamenanie

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič počas plenárnej schôdze Európskeho parlamentu v Bruseli v utorok 6. októbra 2020. Foto: TASR/AP

K slávnostnému odovzdaniu ocenenia došlo pri príležitosti oficiálnej návštevy Zelenského v Bruseli. Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Brusel 6. októbra (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič si v utorok večer v Bruseli prevzal z rúk ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rád kniežaťa Jaroslava Múdreho 2. triedy.

Zelenskyj toto vyznamenanie udelil Šefčovičovi koncom augusta pri príležitosti štátneho sviatku nezávislosti Ukrajiny. Ukrajinský prezident udelil toto ocenenie aj českému poslancovi a bývalému ministrovi zahraničných vecí ČR Karlovi Schwarzenbergovi. Obaja ho dostali za "významný osobný príspevok k posilneniu medzinárodnej prestíže Ukrajiny, rozvoju spolupráce medzi štátmi a za plodné verejné aktivity".

K slávnostnému odovzdaniu ocenenia došlo pri príležitosti oficiálnej návštevy Zelenského v Bruseli. Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

"Toto ocenenie je ďalším vyjadrením dlhodobého strategického partnerstva medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Už sú to takmer štyri roky, čo som podpísal Memorandum o porozumení s cieľom zintenzívniť a rozšíriť našu spoluprácu v oblasti energetiky," pripomenul Šefčovič svoju predošlú funkciu v exekutíve EÚ, kde zodpovedal za budovanie energetickej únie. Dodal, že v tomto období boli s podporou EÚ spustené ambiciózne ukrajinské energetické reformy, ktoré už prinášajú výsledky. Zároveň pripomenul aj "zásadný význam" vlaňajšej decembrovej dohody medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou, ktorá zaistila nepretržitý tranzit ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Šefčovič v tejto súvislosti poďakoval Zelenskému za jeho podporu pri vedení trojstranných rozhovorov o plyne a ocenil jeho "európskeho ducha".

Šefčovič tiež uviedol, že je s ukrajinským vedením pripravený spolupracovať aj počas pôsobenia vo svojej novej funkcii, v ktorej zodpovedá za strategický výhľad v oblasti Európskej ekologickej dohody a digitálnej agendy.

Zelenskyj navštívil Brusel v snahe potvrdiť jasné prozápadné smerovanie svojej krajiny a s prosbou, aby EÚ pokračovala alebo dokonca zintenzívnila svoju doterajšiu podporu Ukrajine. Ukrajinský prezident do Bruselu prišiel aj s ponukou pomôcť Európanom pri výrobe vakcíny proti chorobe COVID-19, až bude takúto vakcínu možné masovo vyrábať.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)