Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Slovensko by mohlo dostať viac peňazí z budúceho rozpočtu EÚ

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský eurokomisár však upozornil, že to samozrejme bude závisieť od výsledkov rokovaní.

Brusel 13. augusta (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič tvrdí, že Slovensko s nádejou očakáva prvé číselné vyjadrenia budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ, lebo za určitých okolností by mohlo dostať viac financií ako počas terajšej prebiehajúcej finančnej perspektívy.

"Ak by sa sledovala minulá metodika a ak by bol rešpektovaný v čo najvyššej miere návrh Európskej komisie, tak pre Slovensko by to bola dobrá správa, lebo je vysoký predpoklad, že by sme dostali viac finančných prostriedkov ako doteraz," uviedol Šefčovič v rozhovore pre TASR.

Slovenský eurokomisár však upozornil, že to samozrejme bude závisieť od výsledkov rokovaní. Najmä od dvoch hlavných protitlakov, kde na jednej strane kohézne krajiny podporujú návrh komisie, pričom niektoré z nich dokonca požadujú väčšie finančné čiastky ako doteraz, ale na strane druhej je veľmi silné krídlo krajín, ktoré sú čistými prispievateľmi do rozpočtu únie a tie by návrh EK videli najradšej v čo najnižších číslach.

Slovensko je podľa Šefčoviča vo veľkom očakávaní aj z toho dôvodu, že 11,5 miliardy eur, ktoré dostalo v rámci terajšej finančnej perspektívy, sa ukázali ako veľmi dôležité pre celkový rozvoj Slovenska.

"Vidíme, aké veľké zmeny to na Slovensku umožnilo. Ešte stále je preplatených len niečo vyše 30 percent prostriedkov, ktoré Slovenská republika dostala a vyše 60 percent je už zakontrahovaných. Ale stále je tam ešte potenciál využívania prostriedkov, ktoré Slovensko dostalo na túto finančnú perspektívu," zhodnotil Šefčovič význam európskeho rozpočtu pre slovenské hospodárstvo.

Podpredseda EK však dodal, že to, koľko Slovensko naozaj dostane v rámci budúcoročného sedemročného obdobia bude závisieť od výsledkov rokovaní, ktoré budú intenzívne prebiehať najmä počas jesene tohto roku.

Tu bude player