Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Šéfka poslaneckého klubu SaS Zemanová nominovala za šéfa GP T. Honza

Anna Zemanová, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová navrhla za kandidáta na generálneho prokurátora SR prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honza. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. Návrhy na kandidátov možno podávať do piatka 16.00 h.

Morálne vlastnosti a doterajší život Honza dávajú podľa Zemanovej záruku, že bude funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne. "Taktiež preukázal potrebnú odvahu a vo svojej minulosti nemá nič, čo by ho mohlo skompromitovať a čím by bol vydierateľný, ako sme toho boli svedkami v minulosti. Svojím návrhom chcem teda rozšíriť zoznam o ďalšieho veľmi kvalitného kandidáta na generálneho prokurátora. Najdôležitejšou fázou v procese výberu však stále ostáva verejné vypočutie samotných kandidátov," uviedla Zemanová.

Za šéfa prokurátorov majú kandidovať aj prokurátori ÚŠP Ján Šanta a Maroš Žilinka, sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment, prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Rastislav Remeta a prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Čentéš. Šantu nominoval poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO), Žilinku Slovenská advokátska komora. Klimenta navrhol Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied, Remetu poslanci za OĽANO Igor Hus a Ján Krošlák. Čentéša do funkcie navrhli ombudsmanka Mária Patakyová, Rada prokurátorov SR, Slovenská komora exekútorov, ako aj viaceré právnické fakulty.

Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.