Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Šéfka ÚDZS odmieta, že by zasahovala do výkonu dohľadu vo VšZP

Na archívnej snímke predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Úrad má v súčasnosti preverovať zmluvy, ktoré viedli k odchodu šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia.


Bratislava 25. septembra (TASR) - Predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková dnes odmietla špekulácie, že by zasahovala do výkonu dohľadov. Úrad má v súčasnosti preverovať zmluvy, ktoré viedli k odchodu šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia.

Úrad podľa jej slov pri svojej činnosti vždy postupuje nezávisle, nestranne a objektívne. Tak má postupovať aj v prípade VšZP. Spochybňovanie kvality práce jeho zamestnancov odmieta. Pažinková sa domnieva, že „útoky“ na činnosť úradu sú spôsobené neznalosťou jeho zákonných kompetencií.

Podľa Transparency International Slovensko nemôže úrad posúdiť otázku výhodnosti zmlúv medzi VšZP a firmami, v ktorých figuruje Anna Sučková, teta jej doterajšieho šéfa Foraia. Problémom má byť údajný konflikt záujmov predsedníčky úradu. Jej manžel mal ešte v tomto roku podnikať s rodinným príslušníkom Sučkovej.

To, že úrad prípad neprešetrí, si myslí aj nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý. Tvrdí, že úrad má vytvoriť alibi pre Foraia pre návrat do čela VšZP. Jediné riešenie vidí vo forenznom audite.