Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéfovia rezortov diplomacie sa zhodujú, že V4 je dôležitou súčasťou EÚ

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Spolupracujeme však vo všetkých oblastiach, kde sme schopní nájsť konsenzus, konštatuje Korčok.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej skupiny (V4) sa vo štvrtok na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave zhodli, že V4 je dôležitou a vplyvnou súčasťou Európskej únie.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v rámci diskusie uviedol, že pragmatická spolupráca krajín Vyšehradskej skupiny dokázala, že jej členské štáty vedia spolupracovať na spoločných cieľoch a spoločne ovplyvňovať politiku EÚ. "Sme sústredení na internú európsku agendu... spolupracujeme však vo všetkých oblastiach, kde sme schopní nájsť konsenzus," dodal šéf diplomacie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a štátny tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sęk spomenuli ako pozitívny príklad spolupráce V4 to, ako skupina spoločne odmietla navrhovanú migračnú politiku EÚ v súvislosti s kvótami. Všetci ministri sa zhodli, že majú záujem o prospešnú a silnú Európsku úniu.

Moderátorka Sylvie Kauffmannová v rámci diskusie konfrontovala maďarského ministra zahraničných vecí so správou Európskej komisie o stave právneho štátu a aj legislatívneho návrhu, ktorý schválili europoslanci. Ten podmieňuje čerpanie fondov EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu. "Nemáme problém s pravidlom zákona, máme problém s vydieraním," reagoval Szijjártó na možnosť, že čerpanie financií z plánu na obnovu Európy môže byť podmienené "subjektívnymi" kritériami. "Sú to aj naše peniaze," zdôraznil maďarský minister.

Korčok uviedol, že plán na obnovu Európy si nevie predstaviť bez podmienok o dodržiavaní zásad právneho štátu. "Dúfam, že všetky členské krajiny budú súčasťou tohto plánu na obnovu Európy, pretože je to niečo, čo všetci potrebujeme. Dúfam, že Maďarsko bude súčasťou plánu," uviedol slovenský minister.

V otázke Bieloruska prezident Alexandr Lukašenko podľa Korčoka "nedvíha telefón". Lukašenkovým plánom je podľa neho nekomunikovať a počkať, kým sa ľudia v uliciach unavia. Český minister zahraničia Tomáš Petříček uviedol, že EÚ musí počítať s možnosťou, že Lukašenko sa vzdá suverenity Bieloruska v prospech Ruska za účelom získania podpory Moskvy.

Za prísnych hygienických opatrení sa v Bratislave koná už druhý deň konferencia Globsec Bratislava fórum 2020 s hlavným motívom "uzdravme svet spoločne". V dôsledku súčasnej pandémie sa uskutočňuje v tzv. hybridnom režime, pričom väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastňuje len virtuálne.