Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sekaj: Umelá inteligencia bude jedným z hlavných motorov pokroku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Umelá inteligencia prináša technologické, ekonomické, ale, žiaľ, aj vojenské a politické výhody, podotkol Sekaj.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Umelá inteligencia je a v blízkej budúcnosti bude jedným z hlavných motorov pokroku. "Prináša veľmi efektívne, až bezkonkurenčné metódy vo všetkých sférach praxe, vedy a techniky," priblížil pre TASR odborník na umelú inteligenciu Ivan Sekaj z Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

V súvislosti s výzvou na dočasné pozastavenie vývoja výkonných systémov umelej inteligencie podotkol, že je veľmi problematické, ak nie nemožné zastaviť akýkoľvek vývoj alebo výskum. "Pozastavenie, o ktorom sa hovorí vo výzve, má slúžiť na vytvorenie nástrojov a opatrení, ktoré môžu eliminovať istú triedu rizík," doplnil odborník.

Vo výzve sa podľa neho hovorí o forme dohľadu nad vysoko výkonnými systémami umelej inteligencie, o robustnom audítorskom a certifikačnom systéme či o rozlišovaní skutočných (ľudských) a syntetických výstupov. "Osobne takúto požiadavku považujem za zmysluplnú a potrebnú," uviedol s tým, že tam vidí isté medzery. Aby opatrenia a regulácie boli v budúcnosti efektívne či uskutočniteľné, bude k nim podľa Sekaja potrebné pristupovať globálne a celosvetovo.

"Umelá inteligencia prináša technologické, ekonomické, ale, žiaľ, aj vojenské a politické výhody," podotkol. Ak podľa neho budú regulačné opatrenia robiť iba niektoré krajiny sveta a ďalšie nie, tie prvé sa môžu dostať do nevýhody. "Regulačné opatrenia sú zatiaľ iba predbežne formulované, ale každopádne je to významný pokus o niečo zásadné," spresnil odborník s tým, že sú potrebné.

Priblížil, že v minulosti sa o hrozbách umelej inteligencie viac písalo v sci-fi románoch než vo vedeckých publikáciách. Jej vývoj má ale exponenciálny charakter. "Preto sa čoraz viac diskutuje o hrozbách umelej inteligencie aj vo vedeckých a politických kruhoch," doplnil. Zároveň bude podľa neho potrebná globálna, kontinuálna a zodpovedná debata na túto tému.

Miliardár Elon Musk a skupina expertov koncom marca v otvorenom liste vyzvali na pozastavenie vývoja výkonných systémov umelej inteligencie, aby mohla byť preverená ich bezpečnosť. Predmetnú výzvu podpísalo viac ako tisíc odborníkov na umelú inteligenciu. Ich žiadosť bola podnietená aj vydaním novej verzie chatbotu ChatGPT, zvanej GPT-4 z dielne americkej organizácie OpenAI.