Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Reakcie koalície v súvislosti s prelomením veta prezidentky

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania 86. schôdze vlády SR v Bratislave 22. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neprijali pripomienky prezidentky a schválili zákon o financovaní voľného času dieťaťa v pôvodnom znení.

Bratislava 22. júna (TASR) - Rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka. Konštatuje to premiér Eduard Heger (OĽANO) v súvislosti s prelomením veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa, tzv. prorodinného balíka. Ocenil tiež, že koaličná SaS "balíček" nevetovala.

"Pre stabilitu koalície je dôležité, že najväčší poslanecký klub OĽANO nakoniec zostal jednotný. Poctivou diskusiou sa naše názory priblížili a rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka," poznamenal Heger na sociálnej sieti. Je podľa neho tiež poučením, že do hľadania spoločných riešení treba investovať viac energie a vzájomnej empatie.

Krúpa: Pri hlasovaní som sa zdržal, narazil som na svoju červenú čiaru

Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (OĽANO) sa pri hlasovaní o tzv. protiinflačnom balíku v pôvodnom znení zdržal. Novinárom povedal, že narazil na svoju červenú čiaru, keď nevedel so sebou urobiť kompromis, pričom jeho červená čiara je hlasovanie s "fašistami".

Očakáva, že hlasovanie s poslancami z ĽSNS bolo jednorazovou záležitosťou. "Bolo nám povedané, že sa to už nezopakuje," povedal s tým, že poslanci intenzívne rokovali s vedením OĽANO. "Veľa vecí zarezonovalo, veľa vecí sme si povedali. Očakávam, že aj niektoré situácie, ktoré vznikali, sa už nebudú opakovať. Možno aj to bol ten dôvod, prečo sa moji kolegovia rozhodli takto hlasovať. Majú očakávania, že niektoré veci sa zmenia," skonštatoval.

Vedenie OĽANO malo podľa jeho slov povedať poslancom, že ich výhrady sú relevantné, opodstatnené a budú reflektované v budúcnosti. Nekonkretizoval, o aké zmeny má ísť. Poslanci podľa Krúpu hlasovali slobodne. "Neboli žiadne vyhrážky ani žiadne vydieranie," dodal.



Pripomienky prezidentky podporili z klubu OĽANO poslankyne Martina Brisudová, Anna Mierna, Monika Kozelová a okrem Krúpu tiež poslanci Andrej Stančík a Kristián Čekovský. "Vzhľadom na to, že pripomienky tesne neprešli, stáli sme pred rozhodnutím, či pomôcť v týchto ťažkých časoch rodinám alebo nie," povedal novinárom Čekovský, ktorý napokon zákon ako celok podporil.

"Stáli sme pred rozhodnutím, či rodiny dostanú pravidelnú pomoc, a bolo jasné, že bez hlasov strany SaS by rodiny nedostali peniaze v pravidelnej fáze," vysvetlil svoje rozhodnutie Čekovský. Ak je pomoc "ohrozená" Ústavným súdom SR, ten podľa neho rozhodne. Hlasoval za zapracovanie pripomienok prezidentky. "Bola vôľa odhlasovať návrh tak, ako bol predložený," dodal.

Na snímke poslanec NR SR Juraj Krúpa (OĽANO) počas 60. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 15. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Šeliga: Prelomenie veta nebolo o pomoci rodinám, ale politickom súboji

Tri koaličné strany boli pripravené rokovať a hlasovať o pripomienkach prezidentky k protiinflačnému balíku. OĽANO nechcelo ustúpiť a zvolilo si cestu spolupráce s ĽSNS. Po hlasovaní to vyhlásil poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga. Postup OĽANO nevníma ako pomoc rodinám, ale politický súboj. Vo výsledku hlasovania nevidí žiadnu logiku, keďže zákon skončí na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Balík označil Šeliga za hračku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). "Nemá to nič s konzervativizmom, bol to obyčajný politický súboj, ktorý, aby Igor Matovič vyhral, rozhodol sa použiť ĽSNS. Navyše tu bolo na stole riešenie, aby od 1. júla mali rodiny pomoc a mali sme polrok na rokovanie," skonštatoval pred novinármi.

Stabilita koalície je podľa neho ohrozená. "Je to klin do koalície, neviem, ako bude ďalej pokračovať," povedal s tým, že opätovne sa sám seba pýta, či chce pokračovať v tejto koalícii. Podľa Šeligu je ohrozené aj to, či rodiny niečo dostanú, keďže sa nevie, čo urobí Ústavný súd SR. OĽANO sa podľa neho rozhodlo vziať si za spojencov ľudí, ktorí spochybňujú pandémiu či vojnu na Ukrajine.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) očakávala takýto výsledok. "Chcem poblahoželať kolegom z OĽANO a Sme rodina, že spolu s fašistami zablokovali možnosť zvyšovať platy učiteľom, zdravotníkom, pomáhať adresne tým, ktorí to potrebujú," vyhlásila po hlasovaní pred novinármi. Spojenie s poslancami z ĽSNS vníma ako veľký problém. Zástupcovia SaS by podľa nej mali na koaličných radách apelovať na to, aby sa takýto postup neopakoval.



Bittó Cigániková považuje za dôležité, aby SaS ostala v koalícii. Keby sa rozpadne koalícia, nastali by podľa nej väčšie škody. Jej kolega Marián Viskupič (SaS) považuje za problém, keď sa rozhodnutia s obrovským dosahom na verejné financie robia bez vypočutia argumentov. "Keby sa prijali pripomienky prezidentky, bol by to veľmi vylepšený zákon, bola by to určitá úniková cesta pre ministra financií," pripomenul.

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neprijali pripomienky prezidentky a schválili zákon o financovaní voľného času dieťaťa v pôvodnom znení. Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák.