Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Šeliga rešpektuje rozhodnutie ÚS, zmenu paragrafu 363 chce presadzovať

Na snímke poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aj predseda ÚS Ivan Fiačan podľa slov Šeligu povedal, že rozhodnutie ÚS neznamená, že generálny prokurátor môže robiť čokoľvek.

Bratislava 21. júna (TASR) - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, neznamená, že generálny prokurátor túto právomoc nemôže zneužívať a používať paragraf protiústavným spôsobom. Skonštatoval to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Demokrati Juraj Šeliga. Rozhodnutie ÚS rešpektuje a v parlamente chce ďalej presadzovať zmenu paragrafu, aby ho nebolo možné zneužívať.

"Žiadali sme, aby ÚS SR určil ústavné mantinely používania paragrafu 363 Trestného poriadku a vo vyjadrení predsedu súdu sa objavili náznaky, že takéto mantinely v odôvodnení rozhodnutia môžu byť uvedené," uviedol s tým, že počkať treba na zverejnenie nálezu súdu. Aj predseda ÚS Ivan Fiačan podľa slov Šeligu povedal, že rozhodnutie ÚS neznamená, že generálny prokurátor môže robiť čokoľvek.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli.