Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Bratislave bude seminár o migrácii v multilaterálnom svete

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

V stredu o 20:00 sa bude v Kine Lumiére premietať slovenská premiéra nemeckého filmu Koľaj 11 s predhratým rozhovorom s režisérom.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Migrácia v multilaterálnom svete bude ústrednou témou vzdelávacieho online seminára od 24. do 26. augusta, na ktorom vystúpia odborníci z 15 krajín sveta.

Organizuje ho Medzinárodná organizácia pre migráciu ako koordinátor Európskej migračnej siete (EMN) na Slovensku. TASR o tom informovala Andrea Pracros Girmanová z EMN. Dodala, že seminár je určený najmä pre pracovníkov slovenskej štátnej a verejnej správy, neziskových organizácií, výskumných inštitúcií a akademickej obce, ktorí sa venujú migrácii a medzinárodnej ochrane. Jeho súčasťou budú aj podujatia pre verejnosť.

„Aktuálny vývoj vo svete potvrdzuje, že na efektívne riadenie migrácie sú dôležité multilaterálne riešenia s dôrazom na spoluprácu a dialóg medzi aktérmi na národnej i medzinárodnej úrovni,“ skonštatovala vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu na Slovensku Zuzana Vatráľová.

Na podujatí sa majú odborníci z Grécka, Holandska, Líbye, Mexika, Nórska, Slovenska, USA a ďalších krajín venovať úlohe multilateralizmu pri riadení migrácie a dosahom medzinárodnej spolupráce na migrantov a utečencov v tranzitných a cieľových krajinách, a to z pohľadu tvorcov politík, výskumu či akademickej oblasti. Perspektívu chcú organizátori rozšíriť aj o ďalšie témy, napríklad ako sa žije v utečeneckých táboroch v Grécku, aká je migračná situácia v Afganistane, Líbyi či Stredomorí alebo ako posilniť legálne možnosti migrácie a pracovnej mobility do EÚ.

Pracros Girmanová dodala, že seminár ponúka aj tri podujatia pre verejnosť. V utorok popoludní o 13.00 h bude online diskusia s názvom „Ako pomáha Slovensko migrantom a utečencom?“. Sledovať ju bude možné na YouTube kanáli Medzinárodnej organizácia pre migráciu Slovakia. Druhým podujatím pre verejnosť bude premietanie filmu Polnočný cestujúci v utorok o 20.00 h v Kine Lumiére v Bratislave.

„Afganský režisér Hassan Fazili bol nútený spolu so svojou manželkou a dvomi dcérami pod hrozbou smrti utiecť pred Talibanom zo svojho domova a sám zdokumentoval niekoľkoročnú strastiplnú cestu svojej rodiny do Európy,“ priblížila. V stredu o 20:00 sa bude v Kine Lumiére premietať slovenská premiéra nemeckého filmu Koľaj 11 s predhratým rozhovorom s režisérom.

Podrobnejšie informácie o seminári a podujatiach pre verejnosť sú dostupné na www.emnseminar.sk.