Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Obvinení bratislavskí advokáti do väzby nepôjdu

Na snímke sprava advokát Alexander F. a jeho právny zástupca Peter Erdös prichádzajú na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania vo veci väzobného stíhania na NS SR v Bratislave 21. júna 2021. Foto: TASR Dano Veselský

Rozhodnutie NS SR si vypočuli obaja advokáti v sprievode svojich obhajcov.

Bratislava 21. júna (TASR) - Obvinení bratislavskí advokáti Martin R. a Alexander F. nebudú stíhaní väzobne. Rozhodol o tom v pondelok senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom verejnom zasadnutí. NS SR tak zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý 12. júna dvojicu nezobral do väzby.





Rozhodnutie NS SR si vypočuli obaja advokáti v sprievode svojich obhajcov. Rozhodnutie sťažnostného súdu je právoplatné. NS SR však skonštatoval, že trestné stíhanie dvojice je naďalej dôvodné.

"Nerozhodujeme o vine," povedal predseda trojčlenného senátu. Skutok, kde bol poškodený barman Martin M., bol brutálny, stal sa na na prelome rokov 2006/2007 a v tomto prípade boli podľa NS SR vypočutí relevantní svedkovia. Ako skonštatoval prvostupňový súd, chýbajú dôvodnosti kolúzneho správania či pokračovanie v trestnom konaní. "Členovia zločineckých skupín takáčovcov a piťovcov sú buď vo výkone trestu, buď mŕtvi, alebo spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní. Tieto skupiny boli už rozložené," uviedol predseda senátu NS SR.

"Senát 5T NS SR na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť prokurátora proti uzneseniu ŠTS o nevzatí obvinených Martina R. a Alexandra F. do väzby. Senát rovnako ako sudca pre prípravné konanie dospel k záveru, že dôvody kolúznej a preventívnej väzby u oboch obvinených nie sú dané," uviedla pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v júni nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP na vzatie obvinených bratislavských advokátov do väzby. Oboch prepustil zo zadržania na slobodu. Konštatoval dôvodnosť podozrenia, ale nekonštatoval dôvodnosť väzby.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na ich vzatie do väzby z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby. Dvojicu advokátov zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 10. júna. Obvinení sú zo založenia, zosnovania, podpory zločineckej skupiny, vydierania a krivej výpovede i krivej prísahy. Obvinenie sa má týkať incidentu v bratislavskom nočnom podniku Casey Club, ktorý sa odohral v roku 2007.

Martin R. bol donedávna väzobne stíhaný v rámci akcie Apač zameranej voči zločineckej skupine takáčovcov. Ústavný súd SR v máji nariadil NS SR, aby ho bezodkladne prepustili z väzby na slobodu. Zdôvodnil to porušením jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť.