Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Senát Najvyššieho súdu zamietol sťažnosť Moniky J.

Na archívnej snímke bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti SR za Smer-SD Moniku J. odvádzajú z pojednávacej miestnosti po výsluchu na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Foto: TASR – Ján Krošlák

Senát tiež zamietol žiadosť o prepustenie z väzby obvinenej Denisy C.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR na pondelkovom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť Moniky J. Dospel k záveru, že trestné stíhanie pre skutky kvalifikované ako prijímanie úplatku a účastníctvo na trestnom čine zneužívania právomoci verejného činiteľa je opodstatnené. TASR o tom informovala hovorkyňa NS Alexandra Važanová. Senát tiež zamietol žiadosť o prepustenie z väzby obvinenej Denisy C., dôvod kolúznej väzby u nej podľa senátu nepominul.



Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici 5. augusta rozhodol, že bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J. obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku v kauze Búrka zostáva vo väzbe. Potvrdil to aj NS, ktorý zároveň zamietol sťažnosť Moniky J. "Keďže na rozdiel od prvej námestníčky generálneho prokurátora dospel k záveru, že trestné stíhanie pre skutky kvalifikované ako prijímanie úplatku a účastníctvo na trestnom čine zneužívania právomoci verejného činiteľa je opodstatnené a dôvody kolúznej a preventívnej väzby rovnako u nej naďalej pretrvávajú," uviedla Važanová.

"Môžem sa vyjadriť až po tom, ako sa bližšie oboznámim s podrobným odôvodnením rozhodnutia NS SR. Zatiaľ môžem povedať toľko, že bez ohľadu na právnu kvalifikáciu som toho názoru, že v danom štádiu konania nie sú dané dôvody väzobného stíhania mojej klientky. Vzhľadom na princípy právneho štátu som však povinný rešpektovať rozhodnutia súdov," povedal pre TASR obhajca Moniky J. Peter Erdős.

Senát NS zároveň zrušil napadnuté uznesenie v časti týkajúcej sa Denisy C. obvinenej z prijímania úplatku. Jej žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu zamietol. "Keďže na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu dospel k záveru, že u nej dôvod kolúznej väzby nepominul," dodala Važanová. ŠTS v auguste žiadosti Denisy C. o prepustenie z väzby vyhovel.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD Monika J. je obvinená v kauze Búrka z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Urobiť tak mala v kauze jednej z televíznych zmeniek, keď inštruovala sudkyňu Okresného súdu Bratislava V Zuzanu M., aby rozhodla v prospech Mariana K. Ten bol neskôr za falšovanie tých istých zmeniek neprávoplatne odsúdený spolu s exriaditeľom televízie Markíza Pavlom R. na 19-ročný trest odňatia slobody.

Sudkyňa Denisa C., ktorá je obvinená z prijímania úplatku, sa v kauze mala tiež angažovať. Zuzane M. mala na pokyn bývalej štátnej tajomníčky pomáhať s vypracovaním rozsudku napriek tomu, že nemala formálne s prípadom nič spoločné. Osobne bola prítomná aj na vynesení rozsudku, napriek tomu, že pracovala na inom bratislavskom súde. Vo väzbe sú od marca tohto roka.

V kauze Búrka bolo obvinených z rôznej korupčnej trestnej činnosti 18 osôb, z toho 13 sudcov. Proti množstvu z nich svedčí bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka, ktorému vzhľadom na spoluprácu odložila polícia vznesenie obvinenia.