Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Senát ŠTS pojednávanie v kauze zmeniek prerušil

Na snímke v popredí podnikateľ a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. a v zadnom rade zľava advokát obžalovaného Mariana K. Michal Mandzák a advokát bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. Marek Para počas pojednávania v kauze falšovania televíznych zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 8. januára 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Na súde sa v stredu čítal posudok amerického znalca Gerryho Laporteho, podľa ktorého atrament na zmenkách nie je možné skúmať, keďže atrament je starší ako dva roky.

Pezinok 8. januára (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prerušil hlavné pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Urobil tak po tom, keď neprišiel vypovedať znalec Milan Nouzovský. Proces má pokračovať 27. januára.

Na súde sa v stredu čítal posudok amerického znalca Gerryho Laporteho, podľa ktorého atrament na zmenkách nie je možné skúmať, keďže atrament je starší ako dva roky. Pred senátom potom vypovedala znalkyňa Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru Adriana Jabconová. Kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je podľa jej slov možné stanoviť vek zmeniek a skúmaním neboli zistené znaky technického falšovania zmeniek. Došla tiež k záveru, že podpisy Pavla R. neboli podpísané jedným ťahom.

Na pojednávaní sa v stredu prehrávali aj reportáže TV Markíza z konca 90. rokov, v ktorých advokát Ernest Valko popieral, že by vypracovával pre Mariana K. právne analýzy, poprípade mu radil. To rozporuje tvrdenie obhajoby, ktorá tvrdí, že riešenie sporu Pavla R. s Gamatexom prostredníctvom sporných zmeniek vymyslel zavraždený Valko.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.