Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Senát v kauze zmenky povolil Threemu ako dôkaz

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z komunikácie vyplýva, že Marian K. žiadal Pavla R, aby zohnal akékoľvek staré doklady s podpismi, ako sa podpísal na zmenkách.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis údajnej komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema ako dôkaz v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Komunikácia sa tak číta na pojednávaní.

Z komunikácie vyplýva, že Marian K. žiadal Pavla R, aby zohnal akékoľvek staré doklady s podpismi, ako sa podpísal na zmenkách. Malo to slúžiť ako dôkaz, že zmenky naozaj podpisoval Pavol R. v roku 2000. Podľa správ sa mali dohadovať na výpovediach na súde.

Marian K. a Pavol R. hovorili aj o vyšetrovateľovi, ktorý mal na starosti vyšetrovanie pripravovanej vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. "Pôjde Kyselica do pi…," uvádza sa v komunikácii.



Obžalovaní spolu podľa Threemy žartovali tým, že si písali "haló, haló, vrah volá vraha". Marian K. je obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, Pavol R. z objednávky vraždy svojej obchodnej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej.

Marian K. mal podľa komunikácie Pavlovi R. dať aj odkaz od obhajcu. "Marek ti odkazuje, že nemáš s ním riešiť cez telefón, že chceš dať nejaké výpovede cez novinára von, si sa zbláznil? Možno máš dôvod na väzbu a to, čo si povedal do telefónu, je dôvod na väzbu," uvádza sa v komunikácii.

Prokurátor čítal aj Threemu Mariana K. s Glváčom a Ruttkayovou


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta čítal na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza prepis komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a podpredsedom Národnej rady SR Martinom Glváčom. V roku 2017 si cez aplikáciu Threema písali o tom, ako docieliť, aby ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odišla z funkcie. Šanta čítal aj komunikáciu s novinárkou Martinou Ruttkayovou, ktorá preňho písala správy na objednávku.

"Tú mumlavú treba poslať do p...," naráža v správach Marian K. na vtedajšiu ministerku Žitňanskú v komunikácii s Glváčom. "Čím skôr treba zvoliť štátnu taj. do SR a odíde sama. Treba tam dať Gábora a bude to riadiť štátna tajomníčka, tak ako za Boreca," píše obžalovaný Marian K. Glváčovi. Žitňanská v tom čase pripúšťala v prípade zvolenia Moniky Jankovskej do Súdnej rady demisiu.

Prokurátor čítal aj správy medzi Marianom K. a vtedajšou novinárkou Ruttkayovou. "Vždy urobím, o čo ma požiadate," písala mu počas hádky okolo publikovania článku opisujúceho vlastnícke pomery na Donovaloch.

Marian K. si mal podľa prokuratúry písať aj s jedným zo svojich právnikov Andrejom Šabíkom. "Tento k...t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti," písal Marian K. Šabíkovi v oblasti kauzy Technopol Servis. Aj o tej zavraždený Ján Kuciak informoval vo svojich článkoch.

Z komunikácie vyplýva aj objednanie si tzv. pavúka (pavúk je slangové označenie pre vzťahový diagram z policajnej databázy, pozn. TASR) na Lukáša Kyselicu, exvyšetrovateľa kauzy Gorila a objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej, z ktorej je obžalovaný spoluobžalovaný Mariana K. v kauze zmenky Pavol R.

Takmer všetky Šantove správy z Threemy kopírujú vo svojom znení už medializované správy, o ktorých informovali médiá v ostatných mesiacoch. Komunikácia cez Threemu je plná vulgarizmov a antisemitských narážok.