Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Senica vytvorila priestory, na ktorých vysadila lúčne kvety

Na snímke lúčne kvety poskytujú potravu pre opeľovače ako aj ich úkryt. Foto: TASR - Rudolf Ženiš

Na takejto zelenej ploche dochádza k lepšiemu zadržiavaniu vlhkosti a vzniká potrava či miesto pre život hmyzu, uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Senica 7. augusta (TASR) – Mesto Senica vyčlenilo plochy, na ktorých vysadilo lúčne kvety a znížilo frekvenciu kosenia. Toto opatrenie by malo priniesť ochladenie prostredia v letných mesiacoch.

"Mesto si osvojilo odbornou verejnosťou odporúčaný trend redšej frekvencie kosenia niektorých trávnatých plôch. Hlavné dôvody sú dva. Na takejto zelenej ploche dochádza k lepšiemu zadržiavaniu vlhkosti a vzniká potrava či miesto pre život hmyzu. V tomto prípade sa hovorí najmä o včelách, pre ktoré sú často pesticídové lány poľnohospodárov jedovaté," uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Na vytypovaných plochách sa bude realizovať kosenie dvakrát ročne. "Mesto zatiaľ vyčlenilo plochy na cintorínoch a v parku na sídlisku Sotina. V budúcnosti plánujeme tieto plochy postupne rozširovať napríklad popri cyklotrase. Budú sa buď zakladať nové výsevom lúčnych kvetov alebo vyčleňovať zo zelených plôch s peknou skladbou kvetov," informoval primátor.

Ako doplnil, nepôjde o plochy v samotnom centre mesta a ani o plochy v bezprostrednej blízkosti detských ihrísk. Takisto okolo komunikácií bude vykosená plocha v dostatočnej šírke.