Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Seniori majú rôzne možnosti aktívneho starnutia v spoločnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik hovoril o problémoch existencie mnohých dôchodcov, ktorí nemajú život vo svojich rukách s čím sa nedokážu vyrovnať.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Širokou problematikou seniorského života sa zaoberá celoslovenský seminár v Bratislave pod názvom Aktívne starnutie a kríza Európy. Organizuje ho Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Informačná kancelária Európskeho parlamentu v SR a Združenia kresťanských seniorov Slovenska.

Dvojdňové podujatie je v rámci Európskeho roka aktívneho starnutia a medzigeneračnej solidarity. Podľa riaditeľa Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v SR Róberta Hajšela je to jedno z mnohých podujatí. Ich úlohou je poukázať na problémy seniorov, na rôzne možnosti aktívneho starnutia, začlenenia sa do spoločnosti aj vo vysokom veku i spoluprácu s mladými ľuďmi, ktorá býva obojstranne prospešná.

"Cieľom seminára je umožniť seniorom, aby ukázali ako pracujú v rámci spoločenského a kultúrneho života. Chceme odstrániť stereotypy v médiách o tom, že senior je niekto, kto je chorý, neaktívny, bezvládny. Starí ľudia majú mnohé zručnosti, od ktorých sa mladí môžu učiť. Treba si uvedomiť, že podiel ľudí nad 60 rokov sa bude v najbližších rokoch zvyšovať a s tým sa musí spoločnosť vysporiadať," uviedol pre TASR Hajšel.

O starnutí ako citlivej téme, diskriminácii kvôli veku, dobrovoľníctve ako motivácii, morálke a etike v podnikaní, neúcte k starším, degradácií hodnôt, všeobecného nedostatku kultúrnosti v spoločnosti a médiách, či odchode za prácou do zahraničia a tým aj problémoch v rodine hovorili viacerí prednášajúci a diskutujúci. Bývalý československý reprezentant v päťboji Peter Kurhajec pripomenul potrebu športových i nenáročných pohybových aktivít aj vo vysokom veku.

Poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik hovoril o problémoch existencie mnohých dôchodcov, ktorí nemajú život vo svojich rukách s čím sa nedokážu vyrovnať. Nemôžu si dovoliť ísť na liečenie či zabezpečiť iné nutné, nielen zdravotné potreby. "Treba si uvedomiť, že staroba je choroba, ktorou ochorieme všetci," dodal Mikolášik.