Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Seniorov môžu podporiť k aktívnemu životu aj posilňovne v prírode

Ilustračné foto. Foto: TASR

Riaditeľ spoločnosti Studio 21 poznamenal, že pri navrhovaní ihrísk treba myslieť na to, aby boli cvičebné zostavy zamerané na rôznu fyzickú kondíciu a intenzitu cvičenia s ohľadom na vek a mobilitu.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Mesiac úcty k starším môže byť aj o podpore ich aktívneho života. Napríklad posilňovne v prírode majú množstvo benefitov. Skonštatoval to riaditeľ spoločnosti Studio 21, ktorá sa zameriava aj na oblasti detských ihrísk či exteriérových športových prvkov, Miloslav Jurík.

"Každej komunite by malo záležať na tom, aby budovala workoutové zariadenia, ktoré sú dostatočne inkluzívne aj pre staršiu vekovú skupinu,"
uviedol. Okrem pohybu na čerstvom vzduchu vidí pozitíva aj v tom, že seniori môžu takto cvičiť v termíne, ktorý im vyhovuje, sami alebo s priateľmi a zadarmo. Podčiarkol, že cvičenie a pohyb im pomáhajú udržať fyzické aj mentálne zdravie, odbúrava stres a frustráciu, pomáha zvyšovať pocit spokojnosti a šťastia.

Jurík poznamenal, že pri navrhovaní takýchto ihrísk treba myslieť na to, aby boli cvičebné zostavy zamerané na rôznu fyzickú kondíciu a intenzitu cvičenia s ohľadom na vek a mobilitu. Za optimálnu označil kombináciu prvkov pre začiatočníkov i zdatnejších. Upozornil aj na kvalitu prevedenia cvičebných ihrísk a s tým súvisiacu bezpečnosť. Najčastejším "prehreškom" je podľa neho chýbajúci povrch tlmiaci pád.