Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Slovensko

SEPS posiela na Ukrajinu technickú pomoc v hodnote jedného milióna eur

Na snímke elektrická stanica (ESt) Križovany nad Dudváhom pri príležitosti nakládky energetických zariadení, ktoré Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) daruje svojmu ukrajinskému susedovi na obnovu energetickej infraštruktúry v stredu 3. mája 2023 v Križovanoch nad Dudváhom. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ide o 21 kusov zariadení, tri vypínače, deväť odpojovačov a deväť prístrojových transformátorov napätia, uviedol výkonný riaditeľ Slovenského elektroenergetického dispečingu SEPS Stanislav Prieložný.

Križovany nad Dudváhom 3. mája (TASR) - Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) daruje vojnou zasiahnutej Ukrajine energetické zariadenia na obnovu poškodenej energetickej infraštruktúry v nákupnej hodnote jedného milióna eur.

"Spravili sme analýzu možností zariadení, ktoré môžeme poslať. V týchto dňoch realizujeme samotnú fyzickú dodávku. Ide o 21 kusov zariadení, tri vypínače, deväť odpojovačov a deväť prístrojových transformátorov napätia," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského elektroenergetického dispečingu SEPS Stanislav Prieložný.

Ide podľa jeho slov o vyradené zariadenia, ktoré už nie sú v prevádzke a nedochádza k zníženiu spoľahlivosti prevádzkovania elektrizačnej sústavy Slovenska. "Rádovo počítame, že to zabezpečí elektrinu pre státisíce až do milióna obyvateľov Ukrajiny," podotkol Prieložný.



Volodymyr Kudrytskyi zo spoločnosti Ukrenergo uviedol, že pre Ukrajinu je dôležité získať dostatočné množstvo zariadení, ktoré sú potrebné na opravu. "Len tak dokážeme obyvateľom zabezpečiť dostatok elektrickej energie pre bežné fungovanie a zároveň sa pripraviť na ďalšiu zimu. Obsah poslúži na obnovu poškodených energetických zariadení v sieti a pomôže nám zachovať svetlo pre milióny Ukrajincov," povedal.

SEPS po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine s prevádzkovateľmi prenosových sústav združenými v ENTSO-E zareagovala na žiadosť ukrajinskej strany a pristúpila k jej núdzovému synchrónnemu pripojeniu ku kontinentálnej Európe. Zamestnankyniam a rodinným príslušníkom zamestnancov z partnerskej Ukrenergo poskytla ubytovanie a zázemie v ubytovacích zariadeniach, ktoré umožňujú dlhodobý pobyt hostí. V súčasnosti túto formu pomoci poskytuje desiatim ľuďom z Ukrajiny.


Na snímke nakládka energetických zariadení v areáli elektrickej stanice (ESt) Križovany nad Dudváhom pri príležitosti nakládky energetických zariadení, ktoré Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) daruje svojmu ukrajinskému susedovi na obnovu energetickej infraštruktúry v stredu 3. mája 2023 v Križovanoch nad Dudváhom.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj