Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Beštiálnu vrahyňu Irenu Čubírkovú odsudzujú na smrť

Irena Čubírková a Václav Bernart počúvajú zdôvodnenie rozsudku. Foto: TASR - J. Bakala

Trestný senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil pred 50 rokmi 31. mája 1966 matku siedmich detí obžalovanú z dvojnásobnej vraždy na trest smrti. Proces sledovalo celé Československo.

Bratislava 31. mája (TASR) - Proces s Irenou Čubírkovou sledovalo koncom mája 1966 celé bývalé Československo. Trestný senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil pred 50 rokmi 31. mája 1966 túto ženu obžalovanú z dvojnásobnej vraždy na trest smrti.

V októbri 1951 zavraždila svojho manžela, s ktorým žila v českom Trutnove a v decembri 1964 zase svojho druha na Slovensku. Čubírková bola matkou siedmich detí – štyri mala s manželom a tri so spomínaným druhom.

Celú československú verejnosť vtedy vzrušil nález ľudskej hlavy na toalete vlaku smerujúceho z Trnavy do Bratislavy. Prípad sa následne skomplikoval nálezom zakrvavených montérok v nákladnom vlaku vypraveného toho istého dňa z Bratislavy do maďarskej Budapešti.

Pred budovou Krajského súdu v Bratislave v deň vynesenia rozsudku nad Čubírkovou a Bernartom.
Foto: TASR - J. Bakala


Irena Čubírková, ktorá sa narodila 15. marca 1923, obdive vraždy vykonala po dokonalej príprave a v prípade vraždy manžela až po niekoľkých pokusoch. Svoju prvú vraždu spáchala 10. októbra 1951 až na tretí pokus. Obeťou bol manžel, ktorý odhalil jej neveru. Všetko zinscenovala tak, že zranenia, ktorým podľahol spôsobili padajúce kachle.

Fotopríbeh Ireny Čubírkovej, ale aj ďalšie unikátne historické fotogalérie nájdete na webe Vtedy.sk


V roku 1959 sa Irena Čubírková presťahovala na Slovensko. Žila so svojím druhom Ambrózom Ščepkom v obci Boleráz. Dňa 7. decembra 1964 sa Ščepka, ktorý sa ku nej vraj hrubo správal, už od rána opíjal, neskôr spadol zo stoličky a zaspal. Čubírková vzala sekeru a dvakrát ho ňou udrela do hlavy. Hlavu oddelila od tela. Telo spálila v peci na chlieb a hlavu v nákupnej taške neskôr pohodila na toalete vo vlaku Trnava - Bratislava, kde ju objavil sprievodca. Vtedy už Čubírková v Trnave nahlasovala zmiznutie svojho druha. Do policajného protokolu nadiktovala vopred pripravený priebeh udalostí. Pri výpovedi bola však neistá, preto nariadili domovú prehliadku. Pod ťarchou dôkazov sa nakoniec priznala.

Irena Čubírková so svojou obhajkyňou 31. mája 1966.
Foto: TASR - J- Bakala


V súvislosti s prípadom v Boleráze, polícia spravila exhumáciu telesných pozostatkov Jána Čubírku. Dodatočnou sa prehliadkou zistilo, že zranenia, ktorým podľahol nemohli spôsobiť padajúce kachle. Čubírková sa napokon priznala aj k tejto vražde.

Irena Čubírková a Václav Bernart počúvajú rozsudok, 31. mája 1966.
Foto: TASR - J. Bakala


Irena Čubírková bola 31. mája 1966 odsúdená na trest smrti obesením. Žiadosť o milosť zamietli. Rozsudok vykonali 28. septembra 1966 v českej Prahe na Pankráci.