Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sermek: Myšlienka diskusie o smerovaní EÚ nie je nová

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bol to Konvent o budúcnosti Európy, o európskej ústave. Avšak tam bol jeden veľký rozdiel, že ten konvent bol zložený z politikov, bez priamej účasti občanov, podotkol Sermek.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Myšlienka diskusie o budúcom smerovaní Európskej únie (EÚ) nie je nová. Tentoraz s iniciatívou Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) prišiel ako jeden z prvých francúzsky prezident Emmanuel Macron. V rozhovore pre TASR TV to uviedol vedúci kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek.

"Myšlienka CoFoE pochádza od francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona, ktorý v predvolebnej kampani presadzoval sebareflexiu Európskej únie. A práve aj Francúzsko si praje, aby konferencia priniesla závery v prvom polroku budúceho roka. Je to preto, že Francúzsko bude predsedať Rade EÚ (od januára do júna 2022)," vysvetlil Sermek.

Macron navrhol usporiadať "konferenciu pre Európu" v článku, ktorý publikoval vo viacerých európskych periodikách v marci 2019, pred voľbami do Európskeho parlamentu. O niekoľko mesiacov neskôr túto myšlienku zahrnula do svojej agendy predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Samotná myšlienka diskusie o smerovaní EÚ však nie je podľa vedúceho kancelárie EP na Slovensku nová a už v minulosti sa konalo niečo podobné. "Bol to Konvent o budúcnosti Európy, o európskej ústave. Avšak tam bol jeden veľký rozdiel, že ten konvent bol zložený z politikov, bez priamej účasti občanov," podotkol Sermek s tým, že politici na Konvente niekoľko mesiacov pripravovali závery a aj pripravili nakoniec návrh Európskej ústavy. "Teraz je veľký rozdiel v tom, že táto konferencia nie je postavená na tom, čo si myslia politici, ale naopak na tom, čo si myslia a čo chcú ľudia," spresnil.

CoFoE začala sprístupnením internetovej platformy vo všetkých 24 národných jazykoch EÚ – ako vôbec prvá platforma svojho druhu. Občania zo všetkých 27 členských štátov EÚ majú možnosť diskutovať o budúcnosti Európy a prichádzať aj s vlastnými nápadmi.

Do jari 2022 bude CoFoE prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.