Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Sermek: Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla byť okolo 30 percent

Na snímke vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek. Foto: TASR TV

Sermek pripomenul, že Slovensko dosahuje najnižšiu účasť v eurovoľbách spomedzi členských štátov EÚ. Z dát a vyjadrení expertov podľa neho vyplýva, že účasť v tohtoročných voľbách by mohla byť vyššia.

Bratislava 13. mája (TASR) - Účasť Slovákov v júnových eurovoľbách by mohla dosiahnuť približne 30 percent. Odhaduje to vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek. K mobilizácii voličov by podľa neho mohla prispieť aj situácia v spoločnosti, ktorá je polarizovaná, hoci znepriatelené tábory nevníma pozitívne. Sermek v relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV zároveň ocenil, že na kandidátnych listinách sa objavili mená známych politikov. Poukazuje to podľa neho na to, že strany prikladajú eurovoľbám význam.

Sermek pripomenul, že Slovensko dosahuje najnižšiu účasť v eurovoľbách spomedzi členských štátov EÚ. Z dát a vyjadrení expertov podľa neho vyplýva, že účasť v tohtoročných voľbách by mohla byť vyššia. Kancelária EP robí podľa jeho slov informačnú, mobilizačnú kampaň, ktorá je prísne apolitická a má vysvetliť význam volieb. S kampaňou začali už minulý rok, keď občanom vysvetľovali legislatívu, ktorá sa v EP schvaľuje. V aktuálnej fáze sa venuje Kancelária EP na Slovensku vysvetľovaniu hodnoty demokracie. Sermek má pocit, že ľudia rozumejú dôležitosti účasti na voľbách. "Takže verím, že účasť bude o niečo lepšia, ako býva zvykom na Slovensku," dodal.



Sermek verí, že politická kampaň sa s blížiacimi voľbami zintenzívni a posilní. "Politici majú oveľa väčší mobilizačný efekt ako inštitúcia," povedal. Kampaň politických strán označil za rôznorodú, politické tábory sú podľa neho veľmi rozdelené. Voličovi Sermek radí, aby sa neriadil skratkovitými heslami, ale aby šiel hlbšie do hodnôt a programu strán.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.