Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šesť sudcov starších ako 65 rokov ostane aj naďalej vo funkcii

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska vymenúval sudcov bez časového obmedzenia vo Veľkej sále Prezidentského paláca. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Okrem Švecovej a Sopoligu budú aj naďalej sudcami Vladimír Hrib, Milan Konček, Gertrúda Rennerová a Eva Triznová.

Bratislava 23. mája (TASR) - Šesť sudcov, ktorí majú viac ako 65 rokov, bude aj naďalej pôsobiť v sudcovskej funkcii. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady SR na svojom stredajšom (22. 5.) zasadnutí. Podľa zákona prezident SR Andrej Kiska môže na návrh Súdnej rady odvolať sudcu, ktorý dosiahol vek 65 rokov. Medzi zostávajúcimi sudcami je aj predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová a prezident Združenia sudcov Slovenska Juraj Sopoliga, ktorý pôsobí na Krajskom súde v Košiciach. Členovia hlasovali o desiatich sudcoch, štyria tak majú byť odvolaní.

Ako TASR informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller, každý z nich mal právo zúčastniť sa zasadnutia a vystúpiť pred členmi Súdnej rady, pričom Súdna rada rozhodovala o každom z nich samostatne v tajnom hlasovaní.

"Zvyšné návrhy na odvolanie nezískali dostatočný počet hlasov. Medzi nimi sú aj sudcovia Daniela Švecová a Juraj Sopoliga," uviedla Müller.

Okrem Švecovej a Sopoligu budú aj naďalej sudcami Vladimír Hrib, Milan Konček, Gertrúda Rennerová a Eva Triznová. Z funkcie bude na návrh Súdnej rady odvolaný sudca Okresného súdu v Trebišove Ján Miľko, sudca NS SR Peter Szabo, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Viera Šebestová a sudca Okresného súdu v Lučenci Mikuláš Géczi.

Súdna rada zároveň v stredu prijala uznesenie, ktorým odporúča hlave štátu, aby v záujme zachovania plynulého chodu justície, uskutočňovala akt odvolania sudcov ku koncu kalendárneho roka. Súdna rada tiež apeluje na ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby po predložení návrhu na odvolanie sudcu prezidentovi SR prišlo čo najskôr k určeniu nového voľného miesta sudcu na dotknutom súde, "pokiaľ k takémuto určeniu miesta, prípadne i jeho obsadeniu nedošlo už skôr".