Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Severovýchod Slovenska je rajom pre priaznivcov vojnovej histórie

Slováci, Česi, ale i sovietski vojaci sú pochovaní na pamätnom cintoríne, ktorý je súčasťou pamätníka na Dukle. Foto: TASR Maroš Černý

Okrem pamätníka na Dukle je veľmi navštevované aj Údolie smrti, nemecký vojenský cintorín v Hunkovciach a celoročne i vojenské múzeum vo Svidníku aj s expozíciou vojenskej techniky v jeho areáli.

Svidník 8. júla (TASR) - Spolu s pamiatkami UNESCO v meste Bardejov a kúpeľníctvom v Bardejovských kúpeľoch je vojenská história jednou z najatraktívnejších ponúk cestovného ruchu severovýchodného Slovenska. "Je tu mnoho významných lokalít s tisíckami múzejných exponátov v teréne i interiéroch," informoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu "Šariš" – Bardejov Radomír Jančošek.

Ako uviedol, okrem pamätníka na Dukle je veľmi navštevované aj Údolie smrti, nemecký vojenský cintorín v Hunkovciach a celoročne i vojenské múzeum vo Svidníku aj s expozíciou vojenskej techniky v jeho areáli.

"Medzi najfotografovanejšie lokality patrí Údolie smrti, kde je medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku," uviedol s tým, že v exteriéri je tam rozmiestnených osem sovietskych tankov. Pre návštevníkov najfotogenickejšími sú podľa neho inscenovaný taran sovietskeho tanku T-34/85 vklinený do nemeckého tanku, ktoré sa nachádzajú na rázcestí do Údolia smrti. Na mieste, kde sa uskutočnila najväčšia tanková bitka v rámci Karpatsko-duklianskej operácie, je od minulého roka osadený aj najväčší vertikálny nápis v exteriéri na Slovensku.

Na archívnej snímke vyhliadková veža.
Foto: TASR Milan Kapusta


Vyhliadková veža na Dukle, postavená na mieste, kde mal veliteľ 1. československého armádneho zboru Ludvík Svoboda v roku 1944 jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk, ponúka výhľad na široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia. Aktuálne je však prístupná len v expozičnej časti na prízemí, vyhliadková časť podstupuje rekonštrukciu. Celá veža má byť podľa Jančoškových slov sprístupnená od 1. augusta. "Je vybavená novým rýchlovýťahom. Nedávno nahradil pôvodný, technicky zastaraný výťah, používaný od sprístupnenia veže v roku 1974," dodal.

Národná kultúrna pamiatka pamätník Československej armády na Dukle je podľa Jančoška jedným z najnavštevovanejších miest regiónu. Pamätník z roku 1949, vysoký 28 metrov, je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami nesúcimi mená 1265 padlých príslušníkov 1. československého armádneho zboru. Vojenské múzeum vo Svidníku zas sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu.