Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predobjednať vakcíny proti chrípke je možné len do konca apríla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AFP - Tobias Schwarz

Na Slovensku je očkovanie proti chrípke osôb žijúcich v zariadeniach sociálnej starostlivosti povinné.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Všeobecní lekári a zdravotnícke zariadenia by sa mali včas zásobiť dostatočným množstvom vakcín proti chrípke. Lekárnici aj výrobcovia vakcín očakávajú zvýšený záujem rizikových skupín pacientov o očkovanie. Predobjednávky vakcín proti chrípke je možné prostredníctvom lekární urobiť len do konca apríla. Upozornila na to Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť (SEVS).

Krajina v minulom roku zaznamenala zvýšený záujem verejnosti o očkovanie proti chrípke, no prekážkou bol nedostatok vakcín. Odborníci preto upozorňujú, že pomôcť predísť situácii z roku 2020 môže predobjednávkový systém. „Pre zraniteľnú časť populácie znamená vakcína ochranu pred chrípkou a jej komplikáciami. Chrípka oslabuje organizmus, čo môže uľahčiť infikovanie sa novým koronavírusom a naopak. Priebehy oboch ochorení môžu mať vážny dosah na zdravotný stav rizikových pacientov, pritom obom chorobám a ich komplikáciám môžeme predchádzať očkovaním,“ uviedla predsedníčka SEVS Zuzana Krištúfková.

Na Slovensku sa v období chrípkovej sezóny zaznamenáva priemerne 816 úmrtí ročne, ktoré sa dajú pripísať chrípke, z nich viac ako polovica sú úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v priamej súvislosti s ochorením na chrípku.

SEVS preto lekárom pripomína, aby vakcíny objednali včas. Všeobecní lekári a zdravotnícke zariadenia si môžu očkovaciu látku predobjednať prostredníctvom lekární do 30. apríla. Výroba a distribúcia očkovacích látok proti chrípke je podľa Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) náročný proces plánovaný mesiace pred chrípkovou sezónou. "Lekári a zdravotnícke zariadenia avizujú lekárňam predpokladaný počet vakcín pre svojich pacientov a zamestnancov, a to rozhodne o množstve vakcín dovezených na Slovensko. Vzhľadom na charakter výroby vakcín je zvýšenie objednávok oproti minulým obdobiam možné len v čase predobjednávok, nie v čase rozbehnutej očkovacej sezóny," priblížil Ondrej Sukeľ, prezident SLeK.

Dodal, že celý proces výroby vakcín sa pre severnú pologuľu začína vo februári. "Keďže sa chrípkový vírus mení, očkovacia látka musí byť pre každú sezónu iná a vyrobená nanovo, aby obsahovala najaktuálnejšie kmene vírusu chrípky," vysvetlil Sukeľ. Od júna do augusta sa realizuje finálna výroba vakcín. Do jednotlivých krajín sa vakcína distribuuje v septembri.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča očkovanie proti chrípke najmä tehotným ženám, zdravotníckym pracovníkom, starším ľuďom nad 59 rokov, chronicky chorým pacientom s ochorením dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, obličiek a močovo-pohlavného systému, metabolickými poruchami vrátane cukrovky, s poruchami imunity vrátane AIDS a osobám po transplantácii orgánov a deťom od šiestich mesiacov veku do piatich rokov.

Na Slovensku je očkovanie proti chrípke osôb žijúcich v zariadeniach sociálnej starostlivosti povinné. "Očkovanie proti chrípke je najvhodnejšie vykonať v priebehu októbra až novembra. Dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí 14 dní po očkovaní a účinok trvá približne šesť až 12 mesiacov," dodala SEVS.