Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sezóna ambrózie je na konci, peľ v ovzduší dosiahol len nízke hladiny

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pokles denných hladín peľu v ovzduší spôsobilo najmä silné ochladenie a zrážková činnosť, zhodnotila Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) – Peľová sezóna ambrózie je už na konci, jej peľ sa bude vyskytovať v ovzduší už len v nižších koncentráciách. Aj denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy dosiahnu iba nízke hladiny, podobne ako peľ tráv, paliny, skorocelu, štiavu a mrlíka. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici v súvislosti s peľovou situáciou v najbližšom období. Poklesnú i denné koncentrácie spór húb (plesní).

"V uplynulých dňoch sa v ovzduší na Slovensku vyskytoval peľ silného alergénu – inváznej ambrózie, paliny, tráv a pŕhľavy. Peľ ambrózie podľa údajov z monitorovacích staníc už len ojedinele dosiahol alergiologicky významné koncentrácie. Pokles denných hladín peľu v ovzduší spôsobilo najmä silné ochladenie a zrážková činnosť,"
zhodnotila Lafférsová.