Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Sezóna v Domici bola pre nedostatok vody bez plavieb

Nezabudnuteľný zážitok v návštevníkovi zanechá plavba po podzemnej riečke Styx s dĺžkou 140 m. Foto: TASR – František Iván

Klimatické zmeny podľa Gaála ovplyvňujú aj neďalekú jaskyňu Silická ľadnica na Silickej planine.

Kečovo/Silica 9. novembra (TASR) – Nedostatok vody spôsobil, že turistické prehliadky v jaskyni Domica pri Kečove v Rožňavskom okrese boli počas tohtoročnej letnej sezóny bez tradičných plavieb člnmi. Informoval o tom Ľudovít Gaál zo Správy slovenských jaskýň (SSJ), podľa ktorého negatívne zmeny vidieť aj v neďalekej Silickej ľadnici.

„Žiaľbohu, je to tak, my to veľmi cítime, to globálne oteplenie. Stále je menej a menej vody. Ani tá malá plavba v Domici už nefunguje. Je tak málo snehu a vody, že povrchové vody sa do jaskyne nedostanú,“ konštatoval Gaál.

Jaskyniarom podľa neho nepomáha ani stavidlo, ktoré bolo v minulosti vybudované na konci Domice, tesne pred maďarskou hranicou. Často totiž na dne jaskyne nie je žiadna voda, ktorú by mohlo zahatiť. Takáto situácia bola aj koncom októbra, keď sa v riečišti podzemného toku Styx v Domici nachádzalo iba bahno.

Od roku 1958 do roku 1962 mohli návštevníci Domice absolvovať takzvanú veľkú plavbu, ktorá merala zhruba 500 metrov a končila sa v samostatnom prístave na konci jaskyne pred maďarskou hranicou. Do tejto časti Domice bol vyhĺbený samostatný vchod, ktorým návštevníci po plavbe vystúpili na povrch a pešo sa vrátili k hlavnému vchodu do jaskyne.

Táto veľká plavba však po roku 1962 pre poklesnutú hladinu vody viac nebola možná a nahradila ju spomínaná malá plavba, ktorá merala asi 150 metrov. Aj tá však býva v posledných rokoch pre nedostatok vody problematická. Okrem tohtoročnej sezóny nebola možná ani v rokoch 2014 a 2015.

Klimatické zmeny podľa Gaála ovplyvňujú aj neďalekú jaskyňu Silická ľadnica na Silickej planine. „Vidíme, že sa tam ľad netvorí. Aby sa tvoril, treba veľa snehu, aby sa ten vrecovitý priestor podchladil. Preto je v jaskyni ľadu stále menej a menej,“ podotkol Gaál.

Domica je najdlhšou jaskyňou Slovenského krasu. Meria viac ako 5,3 kilometra a hlboká je 70 metrov. Vyznačuje sa bohatým výskytom sintrových štítov a bubnov, ako aj početným druhovým zastúpením netopierov. Je tiež známa ako archeologická lokalita, niektoré nálezy z jej priestorov sú súčasťou expozície vo vstupnej hale jaskyne. Zámerom SSJ v blízkej budúcnosti je využiť ju aj na speleoterapiu.

Silická ľadnica je dlhá 1,1 kilometra a hlboká 110 metrov. Jej ústie sa nachádza v nadmorskej výške 503 metrov. Horná priepasťovitá časť jaskyne je čiastočne zaľadnená. Podľa údajov SSJ ide o najnižšie situovanú klasickú ľadovú jaskyňu do 50 stupňov severnej zemepisnej šírky mierneho klimatického pásma.