Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenská filharmónia sa s O. Dohnányim a M. Bihárym predstaví online

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na úvod koncertu je na programe predohra k opere Ruslan a Ľudmila Michaila Ivanoviča Glinku.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pre aktuálne epidemiologické opatrenia odvysiela štvrtkový (8. 10.) symfonický koncert v priamom prenose na stream.filharmonia.sk a svojom facebookovom profile. Program zostavený z diel Glinku, Rachmaninova a Smetanu zaznie pod taktovkou Olivera Dohnányiho. Sólistom večera bude mladý slovenský klavirista Miloš Biháry. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Na úvod koncertu je na programe predohra k opere Ruslan a Ľudmila Michaila Ivanoviča Glinku. "Predlohou opery bola pre skladateľa rovnomenná poéma Alexandra Sergejeviča Puškina. Práve predohra, ktorú si vypočujeme, je dodnes najznámejšou časťou tohto diela," priblížila Tolstova.

Po boku orchestra SF sa predstaví mladý klavirista Miloš Biháry. V jeho interpretácii zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 2 c mol, op. 18 Sergeja Rachmaninova, najpopulárnejší spomedzi skladateľových klavírnych koncertov. Rachmaninov ho skomponoval na prelome dvoch storočí, v rokoch 1900 až 1901. "Premiéra sa konala v Moskve v roku 1901 pod vedením Alexandra Silotiho, sólový part hral 28-ročný skladateľ," dodala Tolstova s tým, že v druhej časti programu zaznie výber symfonických básní Bedřicha Smetanu z cyklu Moja vlasť, Vltava, Šárka a Z českých luhov a hájov, ktoré sú inšpirované históriou, legendami či malebnými scenériami českej krajiny.

Koncert odvysielajú o 19.00 h.