Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ANALÝZA: Strany podporujú využívanie obnoviteľných zdrojov energie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Strany sa hlásia sa aj k podpore tzv. prosumerov, čiže výrobcov aj odberateľov energie zároveň.

Bratislava 17. februára (TASR) - Viacero politických strán či hnutí v boji proti klimatickým zmenám podporujú využívanie obnoviteľných zdrojov energie a energetickú efektívnosť budov. Vyplýva to z hodnotenia volebných programov strán, ktoré uskutočnila Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA). Analyzovala strany, ktoré v predvolebných prieskumoch získali v decembri aspoň tri percentá.

SFPA tvrdí, že politické subjekty sa stavajú kladne k podpore obnoviteľných zdrojov energie. Najväčšiu podporu má rozvoj geotermálnej vody na Slovensku. "V prípade vodnej energie a biomasy boli strany opatrnejšie. Síce ich podporujú, ale upozorňujú na ich udržateľnosť a šetrné využívanie," uviedla Veronika Oravcová zo SFPA.

Strany sa hlásia sa aj k podpore tzv. "prosumerov", čiže výrobcov aj odberateľov energie zároveň. Podporujú aj adaptačné stratégie, čiže prispôsobenie sa klimatickým zmenám, priblížila Oravcová.

V prípade témy budúcnosti fosílnych palív sa strany zhodujú na tom, že rok 2023 pre útlm ťažby na hornej Nitre je hraničný termín. "Zhodujú sa na tom, že zemný plyn vidia ako dôležitý zdroj energie pri prechode na nízkouhlíkové hospodárstvo, nezhodujú sa však v tom, či sa má aj naďalej používať alebo je potrebné jeho používanie čo najskôr ukončiť," podotkla Oravcová. Z hodnotenia tiež vyplýva, že strany nie sú spokojné s poskytovaním pomoci ľuďom, ktorí sú postihnutí energetickou chudobou.

V oblasti ich záujmu možno nájsť aj opatrenia pre čistejší vzduch, vodné hospodárstvo a dôraz na ochranu lesov. Subjekty sa hlásia k energetickej efektívnosti, lepšej cenovej politike, potrebe úspory energií. Viaceré strany uvádzajú aj opatrenia na čistejšiu dopravu, ekologické poľnohospodárstvo a environmentálne vzdelávanie.

Z analýzy SFPA vyplýva, že najlepší program na boj proti klimatickej zmene má koalícia PS-Spolu. Zo stanovených 55 bodov dostala 49. Na stupnici od A po FX, pričom A bolo najlepšie hodnotenie a FX nevyhovel, hodnotenie B získali SaS, Sme rodina, OĽaNO a Dobrá voľba. KDH a Za ľudí dostali C, Most-Híd a Maďarská komunitná spolupatričnosť získali D, Smer-SD a SNS získali FX. Strana ĽSNS bola z analýzy vylúčená.