Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovenský filmový ústav v roku 2021 hospodáril so ziskom

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. Foto: TASR - Martin Baumann

Najnavštevovanejšími filmami boli oscarové snímky Otec, Krajina nomádov či najlepší európsky film roka Chlast a remake Duna.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) dosiahol v roku 2021 napriek zložitej ekonomickej situácii zlepšený výsledok hospodárenia v sume 23.359,46 eur. Informoval o tom v utorok na verejnom odpočte generálny riaditeľ Peter Dubecký. "Bol to prvý rok, v ktorom sme významne pocítili desaťpercentné krátenie rozpočtu SFÚ, čo predstavovalo nemalú čiastku cez pol milióna eur," zdôraznil s tým, že situáciu riešili úspornými opatreniami, maximalizovali výkony, ktoré súviseli s tržbovými činnosťami. Celkové náklady inštitúcie vlani predstavovali sumu 6.222.963,85 eur, celkové výnosy boli 6.264.323,31 eur.

Hospodárenie jedinej štátnej inštitúcie na Slovensku, ktorá sa komplexne zaoberá filmom a kinematografiou, bolo pozitívne, hoci sa jej dotkli dôsledky protipandemických opatrení a pokles tržieb z premietania. Dubecký pripomenul, že prevádzka Kina Lumiére bola vlani pozastavená na 177 dní. Jeho činnosť sa sústredila na online predstavenia vo virtuálnej kinosále Kino doma. Celková návštevnosť v Kine Lumiére a v Kine doma za minulý rok predstavuje 46.955 vydaných vstupeniek a 2.164 podujatí. Online sa predalo 9.264 vstupeniek na 273 predstavení. Najnavštevovanejšími filmami boli oscarové snímky Otec, Krajina nomádov či najlepší európsky film roka Chlast a remake Duna. Päticu uzatvára slovenská snímka Správa Petra Bebjaka.

Na snímke zľava herci Jason Momoa, Timothee Chalamet a Zendaya pózujú fotografom počas príchodu na premiéru sci-fi filmu Duna v Londýne 18. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Rok 2021 bol pre SFÚ výnimočný najmä tým, že sa niesol v znamení osláv storočnice slovenskej kinematografie. Dubecký konštatoval, že vznik prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu Jánošík (1921) režiséra Jaroslava Siakeľa si SFÚ pripomínal množstvom špeciálnych podujatí doma aj v zahraničí. Pri príležitosti storočnice vyšlo DVD Jánošík (1921/1975) či publikácia Jánošík a 100 rokov slovenskej filmovej kultúry.

"Intenzívnejšie sme začali spolupracovať s laboratóriami v talianskej Bologni," uviedol Dubecký k archívnej a prezervačnej činnosti SFÚ, ktorý vlani v auguste predložil MK SR návrh aktualizácie Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva a jeho sprístupňovania na obdobie rokov 2022 až 2024. Procesom kompletnej laboratórnej obnovy prešlo 18 farebných dlhometrážnych hraných filmov a jeden čiernobiely dlhometrážny hraný film. V projekte dokončili aj päť farebných hraných filmov, ktorých výrobu rozpracovali ešte v roku 2020.

Vlani SFÚ pokračoval v spracovávaní rozsiahleho fondu Slovenská filmová tvorba (SFT) Koliba, ale aj osobných fondov Ivana Rumanovského, Damiana Vizára, Štefana Uhra, Jána Šudu, Vladimíra Zimmera, Štefana Vraštiaka a Júliusa V. Trebišovského.

Dubecký ďalej pripomenul bohaté publikačné a edičné aktivity inštitúcie v roku 2021 a prezentácie SFÚ v zahraničí. Slovenskú kinematografiu predstavil na 91 podujatiach v 47 krajinách sveta a na 15 domácich podujatiach. "Spolu sme uviedli 137 dlhometrážnych a 99 krátkometrážnych slovenských filmov. Dominoval Jánošík (1921), zo súčasnej tvorby Cenzorka Petra Kerekesa," dodal s tým, že medzi súčasnými slovenskými filmami viedol v počte projekcií doma i v zahraničí aj film Biela na bielej (2020) Viery Čákanyovej.