Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

SHMÚ vydal ďalšie výstrahy, k horúčavám pribudli búrky

Na snímke ľudia si užívajú horúce počasie v Thermalparku v Dunajskej Strede 20. júna 2021. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Výstraha druhého stupňa platí pre Bratislavský a Trnavský kraj, kde od 13.00 h môže teplota vzduchu ojedinele dosiahnuť 35 stupňov Celzia.

Bratislava 20. júna (TASR/Teraz.sk) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje okrem horúčav aj na búrky. Výstraha prvého stupňa platí pre Žilinský, Trenčiansky a Banskobystrický kraj, a to až do neskorého večera.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 km/h," píše SHMÚ na svojom webe. Zároveň upozorňuje na možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako sú napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Naďalej platia výstrahy pred vysokými teplotami. Výstraha druhého stupňa platí pre Bratislavský a Trnavský kraj, kde od 13.00 h môže teplota vzduchu ojedinele dosiahnuť 35 stupňov Celzia. "Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňuje SHMÚ. Varuje tiež pred možnou tvorbou požiarov.

V ďalších regiónoch môže teplota vzduchu počas dňa vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. SHMÚ preto vydal výstrahu prvého stupňa aj pre celý Nitriansky kraj a rovnako pre väčšinu Banskobystrického, Trenčianskeho i Košického kraja.