Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na konci roka 2021 boli na Slovensku až extrémne výkyvy teplôt

Na snímke teplota na exteriérovom teplomerenapoludnie v Bratislave 31. decembra 2021, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Počas posledného dňa v roku 2021 sa začali po celom Slovensku vyskytovať viaceré rekordy v teplotách vzduchu, ktoré trvali viac dní.

Bratislava 4. januára (TASR) – Na konci roka 2021 a na začiatku roka 2022 boli na Slovensku zaznamenané mimoriadne až extrémne výkyvy teploty vzduchu. Bolo to spojené aj s výraznými regionálnymi rozdielmi v teplotných podmienkach. Na sociálnej sieti to uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na konci vianočných sviatkov boli na krajnom severe a severovýchode Slovenska pomerne silné mrazy. "Napríklad v Poprade zaznamenali 27. decembra 2021 tretiu najnižšiu hodnotu minimálnej dennej teploty vzduchu pre 27. december, a to mínus 20,4 stupňa Celzia, aspoň od roku 1951," spresnil SHMÚ.

Počas posledného dňa v roku 2021 sa začali po celom Slovensku vyskytovať viaceré rekordy v teplotách vzduchu, ktoré trvali viac dní. SHMÚ zaznamenal aj doteraz najvyššie januárové hodnoty teploty vzduchu v histórii prevádzky niektorých meteorologických staníc.
Zamračenné počasie až dážď neodradili niektorých Bratislavčanov od voľnošportových aktivít na nábreží Dunaja v Bratislave na Prvý sviatok vianočný v sobotu 25. decembra 2021, foto z archívu.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Neobvykle teplo bolo aj v noci a ráno, a tak sa stalo, že v Bratislave na Kolibe neklesla teplota vzduchu, medzi večerným termínom merania 31. decembra 2021 a večerným termínom merania 1. januára 2022, pod 9,7 stupňa Celzia. Táto hodnota teploty vzduchu je štvrtou najvyššou hodnotou minimálnej dennej teploty vzduchu na Slovensku v januári aspoň od roku 1951," opísali meteorológovia. Príčinou tohto stavu bolo prúdenie teplého vzduchu do Európy od juhozápadu z oblasti Kanárskych ostrovov a severnej Afriky.

Začínajúce sucho pôdy aktuálne podľa SHMÚ zasahuje 4,5 percenta územia. Mierne sucho je len lokálne na juhu stredného Slovenska. Deficit zrážok za posledných 90 dní je približne mínus 80 milimetrov v Banskej Bystrici a Oravskej Lesnej.