Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na Slovensku sa môže tvoriť hmla a poľadovica

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Hmla sa môže tvoriť na celom území. Miestami môže byť dohľadnosť 50 - 200 m.


Bratislava 29. januára (TASR) - Na Slovensku sa môže tvoriť hmla, na niektorých miestach aj poľadovica. Na cestách si preto treba dávať pozor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v súvislosti s hmlou a poľadovicou výstrahy prvého stupňa. Platiť majú dnes v noci a v sobotu (30.1.) dopoludnia.

Hmla sa môže tvoriť na celom území. Miestami môže byť dohľadnosť 50 - 200 m. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," varujú meteorológovia. Výstraha pred poľadovicou sa týka Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho, Prešovského a Žilinského kraja.

Pred poľadovicou varuje aj Slovenská správa ciest. Na svojej webstránke uvádza, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, povrch vozoviek na takmer celom území Slovenska je vlhký až mokrý.

V hornatejších oblastiach je aj kašovitý či utlačený sneh s hrúbkou do troch centimetrov. Na niektorých miestach je zľadovatený sneh do hrúbky dvoch centimetrov.