Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SHMÚ: Na Slovensku sú najvýraznejšie búrky na Gemeri a Považí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bez výstrah je Bratislavský a Trnavský kraj a takmer celé územie Nitrianskeho kraja.

Bratislava 5. júna (TASR) - Na Slovensku sú najvýraznejšie búrky na Gemeri a na Považí, vyskytujú sa pri nich aj výdatnejšie lejaky. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) je však najintenzívnejšia búrka v Poľsku a postupuje na Spiš. "Okrem prívalových zrážok môže priniesť aj väčšie krúpy a silný nárazový vietor," uvádza SHMÚ na sociálnej sieti.

Pre väčšinu Slovenska platia aktuálne výstrahy pred búrkami. Výstrahu druhého stupňa vyhlásili meteorológovia pre okres Sabinov. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnom 30 až 50 milimetrov, vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 70 až 110 kilometrov za hodinu.

V mnohých okresoch platí prvý stupeň výstrah. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu," podotýka SHMÚ na svojej webovej stránke.

Bez výstrah je Bratislavský a Trnavský kraj, takmer celé územie Nitrianskeho kraja, viaceré okresy Banskobystrického kraja, ale aj niektoré okresy na východe Slovenska.