Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vodné toky primŕzajú, môžu spôsobiť ľadové povodne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V prípade pretrvávajúcich mrazov alebo, naopak, výrazného oteplenia môžu vo výnimočných prípadoch spôsobiť aj ľadovú povodeň, dodali meteorológovia.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Po niekoľkých dňoch mrazivého počasia s teplotou vzduchu zväčša pod nula stupňov Celzia a v horských povodiach aj so silnejším nočným mrazom meteorológovia pozorujú výskyt začínajúcich, respektíve pribúdajúcich ľadových úkazov. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Spočiatku sa vyskytovali len v horných úsekoch menších tokov, postupne sa začínajú objavovať aj inde (aj z dôvodu ustálenia vodných hladín po zvýšených stavoch v predošlých dňoch)," poznamenali meteorológovia. Ľadové úkazy majú podľa nich potenciál ovplyvniť vodný stav a prietok na vodomernej stanici.

"Silnejúce ľadové úkazy môžu spôsobiť vzdúvanie vodných hladín (vzostup) pri ustálenom prietoku," povedal SHMÚ. V prípade pretrvávajúcich mrazov alebo, naopak, výrazného oteplenia môžu vo výnimočných prípadoch spôsobiť aj ľadovú povodeň, dodali meteorológovia.