Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Meteorológovia: November je nadmerne teplý, ale je bohatý na zrážky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Priemerná teplota vzduchu, po desiatich novembrových dňoch, dosiahla na západnom a kraji východného Slovenska viac ako deväť stupňov Celzia, uvádzajú meteorológovia.

Bratislava 12. novembra (TASR) - November je zatiaľ nadmerne teplý, ale aj bohatý na atmosférické zrážky. V minulom týždni boli na Slovensku zaznamenané výdatné zrážky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to uvádza na sociálnej sieti.

Priemerná teplota vzduchu, po desiatich novembrových dňoch, dosiahla na západnom a kraji východného Slovenska viac ako deväť stupňov Celzia, uvádzajú meteorológovia. V obci Orechová v okrese Sobrance bola teplota až 10,5 stupňa Celzia. "Toto je približne o tri stupne viac v porovnaní s dlhodobým priemerom v rokoch 1981-2010, pričom na krajnom východe Slovenska je táto kladná odchýlka priemernej teploty vzduchu za prvú dekádu novembra 2019, od jej dlhodobého priemeru za obdobie 1981-2010, ešte o niečo väčšia," hovoria meteorológovia.

Ako ďalej informuje SHMÚ, zrážky za prvé novembrové dni dosiahli na niektorých miestach viac ako 100 milimetrov. Bolo to predovšetkým na svahoch Nízkych Tatier. Nižšie úhrny zrážok boli v Banskej Bystrici, Telgárte, Lome nad Rimavicou a vo Švedlári.

V nedeľu večer (10. 11.) klesla na krajnom severe Slovenska hranica sneženia a do rána (11. 11.) sa vytvorila nová snehová pokrývka aj na Štrbskom Plese, dva centimetre a v Oravskej Lesnej tri centimetre. Na Chopku dosiahla snehová pokrývka sedem centimetrov a na Lomnickom štíte 56 centimetrov.

Po suchom októbri sa situácia zlepšila hlavne v povrchovej vrstve pôdy, uvádza SHMÚ. Výrazne sucho ostalo v hlbšej vrstve pôdy na Dolnom Zemplíne. "Relatívne nasýtenie je na takmer celom území už nad 50 percent, v hlbšej vrstve ešte lokálne na juhozápade a juhovýchode len 20 až 30 percent. Deficit pôdnej vlahy je najviac do -20 milimetrov ojedinele na západe a juhovýchode," uviedol ústav. Na väčšine územia pozorujú meteorológovia nadbytok pôdnej vlahy.